Vučić: Hojt Ji preneo za nas teške poruke, ali ne i nove

Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u ponedeljak uveče, tokom gostovanja na televiziji Pink, ispričati detalje razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojt Jiem.

„Radio sam svoj posao časno, ozbiljno i odgovorno. Kroz različite teme sam govorio o nezavisnosti Srbije, suverenom pravu da se građani Srbija pitaju za svoju budućnost, mnogo više nego drugi, i čini se da sam imao dobre argumente za to“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

„Hojt Ji je ozbiljan političar, preneo je poruke koje su za nas teške, ali ne bih rekao i nove. Ton je bio možda malo viši, pa sam i ja sam za oktavu snažnije branio interese Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da je njegov kabinet sa američkom stranom napravio konsenzus o saopštenju i da je prvi tekst koji je srpska strana ponudila bio „mnogo brutalniji i podražavao ono što se na sastanku stvarno dešavalo“, a da je ubeđen da je američka strana očekivala da će Srbija nešto da „uvije u oblande“.

„Moji odgovori su bili argumentovani, civilizovani“, rekao je Vučić.

On je dodao da je teško da bez dobrih odnosa sa SAD Srbija može da računa na prosperitet u budućnosti.

„Ali kakva bismo zemlja bili da ne baštinimo slobodarski duh. Poštujemo interese SAD, Evrope, Rusije, ali poštujemo interese Srbije“, rekao je Vučić i dodao da su mediji u Srbiji pola-pola podeljeni ka jednoj od „stolica“ (ruska i američka), ali da veruje da 50 odsto građana želi nezavisnu Srbiju.

Konferenciju za novinare Vučića i Dodika pratio je Đorđe Nasković:

Srbija ne može da učestvuje u stvaranju Vojske Kosova

Vučić izjavio je da Srbija ne može da učestvuje u stvaranju Vojske Kosova.

„Srbija ne može da učestvuje u stvaranju kosovske vojske. Video sam kako su neki pokušali da nas ubede kako je to moguće. O tome razgovaraju predstavnici Srpske liste, ali ne vidim da je to moguće“, rekao je Vučić.

On je rekao da su ogromni pritisci na razaranju postojanja srpskog jedinstva na Kosovu i da postoji „veliki strani uticaj da se oslabi uticaj Srbije“.

On je rekao da u slučaju da su na lokalnim izborima na Kosovu pobedili Aleksandar Jablanović i Oliver Ivanović, onda ne bi bilo zahteva za Zajednicom srpskih opština.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su ispunjeni uslovi da Kosovo formira oružane snage i da je proces transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova transparentan i koordinisan sa kosovskim partnerima.