Handke i Mihalkov kandidati za počasne građane Beograda

Vesti 09. feb 201511:21 > 11:22
Izvor: REUTERS/Eric Gaillard

Jugoslovenska kinoteka i Zadužbina "Miloš Crnjanski" predložile su da proslavljeni reditelj Nikita Mihalkov i književnik Peter Handke budu proglašeni za počasne građane Beograda, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Kako se navodi, Skupština grada je već dobila zvanične predloge, a kako je gradski menadžer Goran Vesić rekao za „Novosti“, rukovodstvo grada će ove nedelje početi zvaničnu proceduru i predložiti odbornicima da se tim velikanima dodeli priznanje.

Vesić je naveo da su Handke i Mihalkov osvedočeni prijatelji naše zemlje te da su odavno zaslužili takvo priznanje i zahvalio gradskom sekretaru za kulturu Vladanu Vukosavljeviću koji je inicirao tu ideju.

„Mihalkov nije samo reditelj svetske reputacije, autor kultnih filmova ‘Varljivo sunce’ i ‘Urga’, već je i njegovo poslednje ostvarenje ‘Sunčanica’ posvećeno Beogradu i ruskim emigrantima koji su živeli u našem glavnom gradu izmedu dva rata“, rekao je Vesić.

Vesić je naveo da je i Handke zaslužio počast srpske prestonice zbog ljubavi prema našem narodu i podrške koju pruža Srbiji.

„Primera ima mnogo a jedan od poslednjih je kada je Handke novčani deo prestižne književne nagrade ‘Henrik Ibzen’ poklonio srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji“, istakao je Vesić.

On je izrazio očekivanje da će odbornici Skupštine grada na prvoj narednoj sednici, koja ce se najverovatnije održati do kraja meseca, glasati za taj predlog, a da će povelje zvanja počasni gradanin Beograda Handkeu i Mihalkovu biti uručene na svečanoj sednici Skupštine grada u aprilu, tokom proslave Dana Beograda.