Ministarka na meti kritika SPC, ko je u pravu?

Vesti 27. okt 201718:56 > 19:07
N1

Zorana Mihajlović našla se na meti kritika Srpske pravoslavne crkve zbog svojih komentara na poruke patrijarha Irineja o rađanju. U saopštenju objavljenom na sajtu crkve, episkop bački Irinej osuđuje njenu reakciju i javno joj poručuje da potraži pomoć - duhovnu i psihološku. Potpredsednica vlade danas nije reagovala.

Da li embrion u utrobi majke ima pravo na život – sa sajta SPC-a potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović pita episkop bački Irinej i, osim što njene stavove tumači kao otuđenost od crkve, savetuje joj da potraži pomoć.

„Ona ne raspolaže nikakvim kriterijumima na osnovu kojih bi meritorno mogla da procenjuje sadržaj i vrednost patrijarhovih poruka. Ne znamo da li je tako, no ako jeste, onda bi joj umesto pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa, navodi episkop Irinej.

„Pustite žene da same odluče kada će rađati decu“, apelovala je Mihajlović posle poruke patrijarha da su žene to dužne kako bi očuvale srpstvo i optužbe mitropolita Amfilohija da su Srpkinje čedomorke koje za godinu dana pobiju više dece nego Hitler, Musolini i Broz. Crkvu je posebno naljutio deo ministarkine izjave koja čitavu priču o rađanju smešta u širi kontekst.

„Ne treba da zaboravimo da žena ranije nije bilo da kažu svoje mišljenje o tome kada smo imali mnoge ratove, i odlazili u mnoge ratove, da kažu i da budu na onim mestima kada se donose odluke i da budu tu kada su njihova deca, muževi, braća odlazili u rat i odatle se nisu vraćali ili se vraćali bez ruku, nogu, ili u kovčezima“, rekla je ranije Zorana Mihajlović.

Time je gospođa Mihajlović potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je dan ranije za ratove u Jugoslaviji optužila srpski narod i SPC.

U sekularoj državi, kakva je Srbija, rađanje i abortus su privatna stvar, napominje verski analitičar Slobodan Sadžakov. Poruke crkve koje smatra drastičnim, uvredljivim i neumesnim, čita i kao znak dubljih problema zbog onoga što je pred Srbijom – dijaloga o Kosovu.

„Mislim da SPC na neki način pokušava da se pokaže kao neka vrsta institucije koja najviše brine o interesima naroda i o naciji, pa evo sutra i o Kosovu. Dakle vide se poprilično veliki šumovi na relaciji država-crkva“, kaže verski analitičar Slobodan Sadžakov.

Sadžakov dodaje da pitanje pada nataliteta nije problem samo žena, kako to episkop bački Irinej implicira u saopštenju, u kojem potpredsednicu Vlade oslovio sa Tuzlanka.

I dok Mihajlović ne odgovara na poslednje upućene joj poruke, pitanje je da li bi Crkva jednako burno reagovala da je iste stavove iskazao recimo, predsednik Vučić? Ne bi, siguran je naš sagovornik.

„Nekako je ona njima, čini mi se makar, popriličan trn u oku, tako su se oni ipak opredelili da polemišu sa Vladom na ovim nižim nivoima“, rekao je Sadžakov.