Brnabić: Naknade za porodiljsko kasne zbog dokumentacije

Vesti 27. okt 201716:59 > 17:06
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

U 15 opština u Srbiji sprovode se mere populacione politike, za šta je Vlada iz budžeta izdvojila 130 miliona dinara, saopšteno je posle sednice Saveta za populacionu politiku, kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Brnabić ukazala je na veću vidljivost mera podsticanja rađanja i najavila da će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje će ih najuspešnije sprovoditi, saopštila je Vlada Srbije.

Naglasila je da se mora uticati na sprečavanje kašnjenja u isplatama naknada zarada za trudničko i porodiljsko bolovanje, a praksa je pokazala da su kašnjenja uzrokovana obimnom dokumentacijom i njenom dugotrajnom manuelnom obradom, umesto elektronske.

Zamenica predsednice Saveta za populacionu politiku, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović iznela je podatke o opštinama kojima su dodeljena sredstva.

Sedam opština, u kojima su demografski indikatori veoma loši, nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, a to su: Gadžin Han, Vlasotince, Blace, Dimitrovgrad, Golubac, Crna Trava, Prokuplje, tri u centralnoj i zapadnoj Srbiji: Knić, Nova Varoš, Trstenik i pet u Vojvodini: Sečanj, Šid, Irig, Bačka Topola i Žitište.

Opštine su do sada potrošile oko 75 odsto dobijenih sredstava na projekte kojima su obuhvaćene različite mere – od infrastrukturnih radova, proširenja kapaciteta ustanova za čuvanje dece, podsticajnih sredstva za pokretanje ili razvoj sopstvenog posla, dodatnih zdravstvenih usluga, aktviranja savetovališta za mlade i na populacionu edukaciju.

Kabinet ministarke Đukić Dejanović inicirao je povezivanje institucija na lokalu, poput instituta za javno zdravlje, domova zdravlja, škola, vrtića, ustanova kulture, medija, kancelarija za mlade, Razvojne agencije Srbije, Privredne komore Srbije i nevladinih organizacija, kao podršku postojećim i uvođenju novih mera populacione politike, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.