Višnjić: Šta će Brnabić uraditi zbog "katastrofe" u medijima

Vesti 27. okt 201708:41 > 09:09
N1

Ocena premijerke da je stanje u medijima katastrofalno je jako važna izjava, međutim, postavlja se pitanje na osnovu čega je ona izvukla taj zaključak i šta namerava da učini po tom pitanju, ocenila je Zorica Višnjić, glavna urednica Lozničkih novosti. Rekla je i da ostatak radne grupe za medijsku strategiju trebalo rasformirati.

„Premijerka je nedavno rekla da u Srbiji nema nepristrasnih medija, mislila sam da je to bila nepromišljena izjava, data u trenutku, jer je to izjava koja ima posebnu težinu jer dolali od predsednice vlade, ali juče je ona dva puta ponovila da je stanje u medijima katastrofalno, ali nismo čulu koji su joj kriterijumumi, na osnovu čega to misli, niti najvažnije – šta misli da učini po tom pitanju“, rekla je Višnjić, koja je i predsednica Upravnog odbora Lokal Pressa i zamenica predsednika Saveta za štampu.

 Ona je dodala da ne može da veruje da neko može da bude predsednik vlade u zemlji u kojoj ne postoje slobodni i nepristrasni mediji. „To onda jako loše govori o nama kao društvu i našim opredeljenjima“, kaže.

Gostujući u Novom danu, Višnjić je rekla da ju je obradovao poziv Ane Brnabić na dijalog sa medijima i da medijska zajednica treba da ga prihvati oberučke.

„Dijalog je neohodan za srpsko društvu, danas više nego ikad. Uskomešale su se strasti, otvorena su razna pitanja, a mi smo kao društvo imamo skloni tome da otvaramo pitanja, a da ne dajemo odgovore. a ovo mora da dobije dogovor”, objašnjava.

Rasformirati ostatak radne grupe za izradu medijske strategije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, u kojoj je i Asocijacija Lokal Press, donela je odluku da napusti radnu grupu Ministarstva kulture i informisanja za izradu strategije, navodeći da je rad radne grupe potpuno obesmišljen.

Komentarišući tu odluku, ona je rekla da je posao radne grupe obesmišljen kad su iz nje počeli da izlaze predsednici vodećih medijskih udruženja i vodećih medija.

Lokal pres je imao i motiv više da prati pojačano rad te radne grupom, jer, kako kaže, lokalni mediji ne postoje kao tematska celina u strategiji, a to je jako važno.

„Lokalni mediji su ozbiljno uzdrmani i to pitanje je i pitanje građanskih prava. Ako je ugrožen rad lokalnih medija onda je ugroženo i ustavno pravo građana za objektivno izveštavanje“, upozorila je Višnjić.

Smatra da bi ministrar informisanja Vladan Vukosavljević trebalo da rasformira ostatak radne grupe i povede dijalog o novoj radnoj grupi.

„Sada ni trebalo zastati malo, trebalo bi da se vidi šta nije u redu u postojećoj regulativi. Ono što apsolutno nije u redu, to su praznine u zakonskoj regulativi koje se tiču konkursnog sufinansiranja medijskih projekata. Ima mnogo opština koje uopšte ne raspisuju projekat, a gradonačelnici ne snose nikakve sankcije za to, a time oni ne uskraćuju medije, nego uskraćuju građane za informacije od posebnog javnog interesa“, kaže.

Ona kaže da ne postoji pravičniji finasirnaja medija od projektnog sufinansiranja, ali da se već prve godine videlo koje su praznine u zakonskoj regulativi.

„Prošle godine se videlo da se te šupljine mogu lako iskoristiti za namirenje drugih dilova između prorežimskih medija i vlasti, a ove godine je situacija katastrofalna, da iskoristim premijerkinu ocenu. Nadam se da će ministar to shvatiti, jer iz grupe nisu izašla samo medijska udruženja, juče je izašao i jedan nezavisan medijski stručnjak“, zaključila je.