Direktorki zabranjen prilaz Etnografskom muzeju

Vesti 26. okt 201716:16 > 16:21
Izvor: Wikimedia Commons

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu izrekao je direktorki Etnografskog muzeja Mirjani Milenović zabranu prilaženja, sastajanja i kumuniciranja sa svedocima i posećivanje Muzeja, koji je zloupotrebama u javnim nabavkama, za koje je ona osumnjičena, oštećen za više od 14 miliona dinara.

Sud je saopštio da je sudija doneo rešenje kojim je osumnjičenoj za zloupotrebu službenog položaja u javnim nabavkama, naloženo da se javlja Povereniku Uprave za izvršenje vanzavodskih sankcija po programu postupanja. 

Ukoliko prekrši zabranu, protiv nje se može odrediti teža mera, uključujući i pritvor, navodi se u saopštenju suda. 

Sud je kao neosnovan odbio predlog Tužioca za organizovani kriminal da se Mirjani Milenović odredi pritvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke, navodeći da se ista svrha može postići i blažom merom. Tužilaštvo za organizovani kriminal, osumnjičena i njen branilac mogu uložiti žalbu krivičnom vanraspravnom veću u roku od tri dana od prijema rešenja. 

Tužilaštvo je naložilo sprovođenje istrage i zatražilo određivanje pritvora Mirjani Menković, a dokazne radnje preduzete su i protiv odgovornog lica preduzetničke radnje „Home art“ Željka Markovića, odgovornog lica Omladinske zadruge „Gaudeamus“ Ranke Dedović, osnivača Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću „New rey“ Predraga Martinovića, osnivača Agencije za kancelarijsko-administrativne usluge „Sebastian MBI“ Igora Šebešćena i Ljubinke Terzić.

Marković i Dedović terete se za zloupotrebu službenog položaja, a Martinović i Šebešćen za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica. Ljubinka Terzić je osumnjičena za zloupotrebu u vezi s javnom nabavkom.

Sumnja se da je Mirjana Milenović od avgusta 2014. do nedavno davala naloge službi računovodstva da s računa Muzeja obavlja uplate na račune preduzeća „Home art“, „Gaudeamus“, „New Rey“ i „Sebastian MBI“, iako muzej s tim firmama nije imao poslovnu saradnju.