Kabinet: Vučić na direktan način odgovorio na primedbe Jia

Vesti 24. okt 201718:45 > 18:50
Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojtom Brajanom Jiem. Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe, saopšteno je iz Kabineta predsednika Srbije.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, razgovor je bio veoma otvoren.

„Američki zvaničnik pohvalio je ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju koje je sprovela Vlada Aleksandra Vučića, a koje nastavlja Vlada Ane Brnabić i iskazao optimizam za dalji napredak u regionu u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Ji je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka Evropskoj uniji, a drugom ka savezu sa Rusijom. On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

„Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja – članstva u Evropskoj uniji, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU. Dvojica sagovornika su razgovarali o važnosti nastavka dijaloga, kako je Ji rekao, Srbije i Kosova. Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga“, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

 Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama.

Američki zvaničnik je, takođe, istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu, dodaje se u saopštenju.

Ji se, takođe, zauzeo za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići 1999. godine i slučaja paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika, Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe.

Sadržaj odgovora predsednik Vučić saopštiće narednih dana, navodi se u saopštenju.