EU pozdravila integraciju srpskih sudija u pravosuđe Kosova

Vesti 24. okt. 201714:12 > 14:15
Podeli:
Izvor: Reuters

Evropska unija ocenila je da je integracija u kosovsko pravosuđe predstavnika svih zajednica ključna za obezbeđivanje pravde u ime celog kosovskog stanovništva.

Pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas su zakletvu položile 42 sudije i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima na severu Kosova.

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič izjavila je da će „integrisano pravosuđe omogućiti uniformno sprovođenje kosovskog zakona u svim kosovskim osnovnim sudovima“.

„Reprezentativno sudstvo i uniformno sprovođenje kosovskog zakona će unaprediti vladavinu prava kao ključnog javnog servisa i kritičnog podsticaja za ekonomski rast i investicije“, navela je u saopštenju portparolka visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini.

Kocijančič je navela da današnja integracija sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u kosovsko pravosuđe označava sprovođenje sporazuma o pravosuđu postignutog u februaru 2015. u okviru dijaloga u kojem posreduje EU.

 Integrisani predstavnici pravosuđa svih zajednica na Kosovu su ključni da se obezbedi da je pravda omogućena u ime cele populacije, rekla je Kocijančič.

Sporazumom iz februara 2015. predviđen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Kosovske Mitrovice.

Krivični predmeti bi trebalo da budu procesuirani u objektima suda na severu, dok će se građanske parnice voditi u objektima suda na jugu.

Predsednik suda i glavni tužilac, po sporazumu, dolaze iz različitih etničkih zajednica, glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.