Vulin: Kadeti se spremaju za rat, imaju od koga i da nauče

Vesti 21. okt 201712:03 > 12:09
Izvor: N1

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je, povodom kritika zbog imenovanja haškog osuđenika za ratne zločine, generala Vladimira Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji, da su to “dvostruki aršini“.

“Svi drugi sa strane su nevini i treba ih nagraditi? Vi imate presudu koja kaže da je ‘Oluja’ zločin, a niko nije osuđen. Pa je l’ to neka elementarna nepogoda“, izjavio je Vulin na TV Pink.

Prema njegovim rečima, na Vojnoj akademiji ne predaje samo general Lazarević, već “na desetine stručnih starešina, izuzetnih ljudi“.

“Kadeti naših akademija se ne spremaju za mir… Spremaju se za rat. Mi ćemo dati sve od sebe da se dobro spreme za to, ali i da rata ne bude. A, imaju od koga da uče – od onih koji znaju šta je rat. Neće od mene da uče nego od onih koji su život posvetili borbi“, rekao je Vulin.

“Vi zabranjujete Srbima da dobro misle o sebi. Zašto ne bi mislili dobro? O svojoj vojsci… O ljudima koji su se u skladu sa Ženevskom konvencijom borili na Kosovu, a koji su sada na slobodi“, rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da je Haški tribunal “samo još više posvađao narode u regionu“, da su Srbi “mnogostradalni narod“, kao i da za “crnim maramama majki iz Bratunca niko ne plače, kao za belim majki iz Srebrenice“.

Večernje novosti su nedavno pisale da je ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio da će među predavačima na Vojnoj akademiji biti i general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine.

Lazarević je u vreme rata na Kosovu bio komandant Prištinskog korpusa.

Imenovanjem Vladimira Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji bavila se i agencija Rojters koja ističe da je u Srbiji “tanka linija između ratnog zločinca i uzora“.

“Iako bi u nekim zemljama presuda za ratne zločine mogla da bude minus, u Srbiji je postala medalja časti“, ocenio je Rojters.