Vulin Šojguu: Hvala Rusiji, Srbija mora da bude vojno jaka

Vesti 20. okt 201712:50 > 18:50
Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u Beogradu je razgovarao sa srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom. Razgovaralo se prošlosti, daljoj saradnji u budućnosti i politici vojne neutralnosti Srbije.

Na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, Šojgu je dočekan uz najviše državne i vojne počasti.

Nakon svečanog dočeka, ministri odbrane razgovarali su o saradnji dve vojske. Kako je saopšteno nakon sastanka Aleksandar Vulin istakao je da su dve zemlje uvek bile bliske i uvek na istoj strani.

„Vi znate da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da bi bila vojno neutralna i samostalna ona mora da bude vojnički jaka. Zato nam je vaša pomoć neizmerno važna. Dogovor predsednika Putina i predsednika Vučića je isto važan i zahvaljujući njemu možemo da kažemo da danas imamo mogućnost da branimo naše nebo“, izjavio je Vulin.

Šojgu je, kako se navodi, rekao da se nada da će avioni koji su stigli iz Rusije biti siguran štit i garant bezbednosti i nezavisnosti Srbije.

„Pre 73 godine naši očevi i dede su rame uz rame oslobađali Beograd. To je posebno važno danas kada mnogi pokušavaju da prepisuju istoriju i kada se u nekim državama podižu spomenici onima koji su ratovali protiv nas i bili na strani fašizma. Mi ne možemo to da prihvatimo“, rekao je Šojgu.

Nakon svečanosti na Batajnici, Šojgu i Vulin položili su vence na Spomenik oslobodiocimа Beogrаdа i Spomenik sovjetskom vojniku, a zatim su obišli Hrаm Svetog Sаve i razgovarali sa pаtrijаrhom Srpske pravoslavne crkve.