Kolege o Draganu Nikitoviću: Neponovljiv, originalan, oštar

Vesti 19. okt 201718:36 > 18:40
sc

Ove nedelje se navršava 20 godina kako je preminuo doajen sportskog novinarstva i prvi predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Nikitović - Nikita. Kroz brojne prenose ključnih košarkaških utakmica, atletike i boksa, njegovi prijatelji i kolege kažu da je prenosio i građansku pristojnost.

Na skupu povodom dvadeset godina od njegove smrti, kolege Dragana Nikitovića kažu da je bio biser žurnalizma i televizijski stvaralac za sva vremena, komentator od kog nove generacije treba da uče.

„Nema danas u ovoj televizijskoj prašumi reportera, još manje komentatora, koji bi mogao da stane uz rame pionira TV reporterstva u Srbiji Dragana Nikitovića. Oštar, ali nikad uvredljiv, duhovit i satiričan kao Radoje Domanović“, kaže Milojko Pantić, još jedan od domaćih legendi među sportskim komentatorima.

Nikitović je bio i prvi predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, od 1994. do 1995. godine. Jedan od osnivača NUNS-a Hari Štajner kaže da je on bio pravi čovek za tu poziciju.

„Ideja je bila moja da je to pravi čovek u svakom pogledu za prvog predsednika NUNS-a. Profesionalno, novinar par ekselans, drugo popularan, poznat, a nama je tada bio potreban neko poznat. Prva osnivačka skupština NUNS-a i na veliko oduševljenje svih, Nikita bi izabran za našeg prvog predsednika…“, priseća se Štajner.

Dragan Nikitović preminuo je 20. oktobra 1997. godine u Beogradu. Neretko se za njega čuje da je osnivač slobodnog reporterskog stila, kroz elokvenciju i improvizaciju.

„Nikita je ostavio veliki trag i on će biti putokaz kad jednog dana izađemo na čistinu kako se treba boriti za čestito i pametno novinarstvo…“, smatra filmski i književni kritičar Milan Vlajčić.