KRIK otkriva šta je Tužilaštvo utvrdilo o Vulinovom stanu

Vesti 19. okt 201710:48 > 10:59
Podeli:
Izvor: N1

Tužilaštvo za organizovani kriminal u postupku protiv ministra Aleksandra Vulina, na razgovor nije pozvalo ni ministra Vulina, ni tetku iz Kanade koja mu je navodno pozajmila 205.000 evra za kupovinu stana, pokazuje službena beleška Tužilaštva do koje su došli novinari KRIK-a.

Tužiteljki Tamari Ristić u junu ove godine stigao je izveštaj policije koji je sumirao šta je za godinu i po dana otkriveno o poreklu novca kojim je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan.

Iako je ministar Agenciji za borbu protiv korupcije davao različita objašnjenja i neuverljive dokaze o tome odakle mu novac, iz pristigle dokumentacije se vidi da Vulin nije pozivan na razgovor, niti su policajci došli do ključne osobe za razrešenje ovog slučaja – misteriozne tetke iz Kanade Mire Milić koja mu je navodno pozajmila 205.000 evra, piše KRIK.

Umesto toga, policajci su razgovarali sa njegovom suprugom Natašom Vulin, prijateljem Momčilom Filipovićem koji im je prodao stan i njegovim sinom Draganom Filipovićem.

Iako je Agencija posumnjala u verodostojnost dokaza koje im je porodica Vulin dostavila, isti iskazi su bili dovoljni za tužilaštvo, navodi KRIK.

U dokumentu kojim obustavlja postupak, tužiteljka zaključuje da je objašnjenje Vulina i njegove supruge da su novac pozajmili od tetke tačno, kao i da ministar nije zloupotrebio položaj i primio mito.

KRIK otkriva detalje beleške Tužilaštva za organizovani kriminal do koje je došao po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Po slanju informacija, tužilaštvo je novinare KRIK-a zamolilo da ne objavljuju ime tužiteljke koja je vodila slučaj, ali redakcija tog portala poručuje da je ime objavila jer smatra da javnost treba da zna imena osoba koje ispituju potencijalnu umešanost funkcionera u krivična dela.

Zašto je Agencija sumnjala u Vulinove tvrdnje?

Vulin je najpre Agenciji prijavio da je novac za kupovinu novog stana u Beogradu stekao prodajom prethodnog u Novom Sadu. Utvrđeno je, međutim, da je tako zaradio svega 38.000 evra – što nije bilo dovoljno da se isplati ni prva rata nove porodične nekretnine koju je platio gotovo 250.000 evra.

Kada je ponovo bio upitan da objasni poreklo novca, Vulin je dao novo objašnjenje – Agenciji je rekao da mu je 205.000 evra pozajmila ženina tetka iz Kanade.

Agencija je istragom utvrdila da Vulin nema validne dokaze za svoje tvrdnje. Naime, pomenuti iznos nije uplaćen na njegov, suprugin ili račun prodavca stana. S druge strane, ni supružnici Vulin, ni tetka iz Kanade nisu carini prijavili da su novac uneli u zemlju.

Pošto nije mogao da objasni odakle mu gotovina, Agencija je Vulina prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal u decembru 2015.

U izveštaju koji je o Vulinu sačinila Agencija je ukazala i na sumnjiv posao koji je kao šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju sklopio sa firmom svog prijatelja nedugo nakon kupovine stana.

Policija nije razgovarala ni sa Vulinom, ni sa tetkom

Po prijemu izveštaja Agencije, tužilaštvo se obratilo Upravi kriminalističke policije (UKP) zahtevajući da provere sumnje da se ministar Vulin ogrešio o zakon.

Novinarima KRIK-a iz tužilaštva su rekli da su tri puta slali urgencije UKP-u tražeći da postupe po njihovim nalozima. Tek nakon godinu i po dana, kada je javnost već znala da postoji postupak i tražila odgovore, policija je poslala izveštaj.

Policajci iz odeljenja UKP-a za suzbijanje korupcije nisu uspeli da utvrde da je Vulin izvršio bilo koje krivično delo. Iz dokumentacije proizilazi da policija na razgovor nije pozvala ministra Vulina, ni tetku iz Kanade – Miru Milić.

Zapravo, za godinu i po dana policija je pričala samo sa troje učesnika: Vulinovom suprugom, prodavcem stana i njegovim sinom, koji su potvrdili ono što je ministar ranije ispričao Agenciji.

Tetka nije potpisala priznanicu

Nataša Vulin ispričala je policiji da su ona i suprug sa investitorom Momčilom Filipovićem potpisali ugovor o kupovini stana jula 2012. za cenu od 244.620 evra.

Rekla je da su prodavcu ranije uplatili 40.000 evra koje su stekli prodajom stana u Novom Sadu, a da je preostalih 205.000 evra predala na ruke Filipoviću u poslovnim prostorijama njegove firme u Beogradu, na dan kada su potpisali ugovor.

Nataša Vulin je ispričala i da su Filipović i ona sačinili priznanicu na kojoj je on upisao svoju adresu u španskom gradu Marbelji, a koju je kasnije predala Agenciji kao dokaz da je stan isplaćen.

Iznos od 205.000 evra, kako je rekla, pozajmila je od svoje tetke Mire Milić koja sa porodicom dugo godina živi i radi u Kanadi.

“Novac je pozajmljen na bazi rešavanja porodičnih odnosa i biće vraćen u skladu sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa između njene majke i tetke“, piše u službenoj belešci tužilaštva.

Validan dokaz o prijemu novca, međutim, Nataša Vulin nije dostavila: na priznanici o pozajmici koju je pokazala Agenciji nedostajao je potpis tetke.

Rekla je i da je novac od tetke pozajmila u Beogradu. Agencija je, međutim, prethodno utvrdila da Mira Milić nije prijavila da je unela taj iznos u zemlju.

Novinari KRIK-a pozvali su nekoliko osoba po imenu Mira Milić koje žive u Kanadi. Nisu, međutim, uspeli da pronađu tetku ministrove supruge. Nataša Vulin nije odgovorila na pozive redakcije KRIK-a.

Novac isplatila Nataša Vulin lično u gotovini

Momčilo Filipović, prodavac stana i suinvestitor zgrade u kojoj su ministar i njegova supruga kupili nekretninu, rekao je da Vulina poznaje odavno i da se sa njim povremeno družio.

Filipović je dalje ispričao da su supružnici u oktobru 2011. platili 40.000 evra na ruke knjigovođi Darinki Đurović koja im je izdala priznanicu, a njemu predala novac kada je došao u Beograd. Preostali deo – 205.000 evra platila mu je, po njegovim rečima, lično Nataša Vulin u gotovini.

Filipović je rekao i da se seća da mu je Vulin ispričao da je do novca za prvu ratu došao prodajom stana, kao i da je ostatak pozajmica suprugine rodbine iz inostranstva.

Iako se u službenoj belešci spominje da je policija razgovarala i sa sinom Momčila Filipovića, Draganom, u dokumentu se ne navodi šta je on rekao.

Inače, Dragan Filipović vlasnik je više firmi, kako su novinari KRIK-a videli u bazi Agencije za privredne registre, od kojih su neke registrovane na adresi gde je obavljena primopredaja novca.

Novinari KRIK-a pokušali su da dođu do Filipovića, ali se na brojeve telefona njihovih kompanija niko nije javljao.

Tužiteljka zaključila da poreklo novca nije sumnjivo

Nakon ova tri razgovora, policajci su izveštaj sa iskazima poslali Tužilaštvu za organizovani kriminal. Tužilaštvo od policije nije tražilo da sakupi više dokaza, već je na osnovu dostavljenog zaključilo da Vulin nije počinio krivično delo.

“Mišljenja sam da se u radnjama Aleksandra Vulina ne stiču bitni elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanja mita“, napisala je tužiteljka Tamara Ristić u belešci.

Dalje navodi da je ”u toku provera utvrđeno na koji način su Aleksandar i Nataša Vulin pribavili novčani iznos od 205.000 evra“.

“Navedeni novac je Nataša Vulin pozajmila od svoje tetke Mire Milić što je pravno dozvoljeno, odnosno ne postoje indicije da je ovaj novčani iznos Aleksandar Vulin pribavio izvršenjem krivičnog dela“, piše tužilaštvo zasnivajući tvrdnju isključivo na izjavi ministrove supruge.

Tužiteljka Ristić u belešci navodi i da “činjenica da Uprava za sprečavanje pranja novca nije evidentirala transakciju od 205.000 evra i da priznanica u kojoj je konstatovano da je Nataša Vulin pozajmila novac nije potpisana od strane lica koje joj predalo novac ne ukazuje na sumnju na poreklo novca.“

“Bez obzira na to što lice koje je dalo pozajmicu ima prebivalište u Kanadi, ne znači da će novac koji se daje na ime pozajmice biti transferisan iz mesta gde zajmodavac živi, odnosno, da ne poseduje određena novčana sredstva i na teritoriji Republike Srbije“, sugeriše tužilaštvo.

Vulin je, međutim, novinarima KRIK-a dao drugačije objašnjenje od onoga koje se navodi u belešci Tužilaštva. Nakon što je postupak obustavljen, rekao da je u zemlju unosio po 9.000 evra, jer taj iznos ne mora da se prijavi carini. Ukoliko je ovo tačno, on je morao čak 23 puta da putuje u Kanadu.

Sumnjiv posao na Kosovu nije ni proveravan

KRIK navodi i da su Tužilaštvo, kao i policija, ignorisali deo izveštaja Agencije o sumnjivom poslu koji je Vulin sklopio kao šef Kancelarije za KiM, a o čemu su mediji pisali.

Vulin je, naime, odobrio nabavku i postavljanje sigurnosnih kamera u Kosovskoj Mitrovici u vrednosti od gotovo milion evra.

“Posao je dodeljen po hitnom postupku bez tendera privrednom društvu ‘DBS Konsel security service’ čiji je vlasnik prijatelj Aleksandra Vulina“, piše Agencija i dodaje da je iznos plaćen unapred, a da se ne zna koliko je kamera postavljeno.

Agencija u izveštaju navodi da bi trebalo istražiti ovaj posao jer on može da ima veze sa gotovinom kojom je plaćena nekretnina.

Tužilaštvo, međutim, smatra da to nije neophodno.

“Kako je u toku provera utvrđeno na koji način je isplaćen deo kupoprodajne cene za stan i garažu, navodi izveštaja Agencije u kojima se iznose podaci objavljeni u sredstvima javnog informisanja nisu posebno razmatrani“, piše u belešci tužilaštva.

Vulin prethodni stan dobio na poklon

Još jedan detalj na koji je Agencija ukazala, a kojim ni tužilaštvo ni policija nisu želeli da se bave, jeste to što supružnici Vulin svojim primanjima ne mogu tetki da vrate dug.

„Sve i da je tačnoda je pozajmljenim novcem kupljen stan, postavlja se pitanje načina, odnosno platežne mogućnosti njega i njegove supruge da taj novac vrate imajući u vidu visinu njihovih zakonitih i prijavljenih primanja”, navodi se u izveštaju Agencije.

Da bi tetki za deset godina isplatili dug, supružnici Vulin morali bi mesečno da izdvajaju 1.700 evra. Ministarska plata Aleksandra Vulina je 770 evra, a nije poznato kolika su mesečna primanja njegove žene.

KRIK navodi da je Vulin i do prethodnog stana takođe na misteriozan način. Jednosoban stan u centru Novog Sada njemu je u julu 2010. godine poklonila Olgica Milošević, sudija novosadskog Osnovnog suda.

Novinarima KRIK-a ona nije otkrila detalje, rekavši samo da je stan poklonila zbog “regulisanja odnosa njihovih roditelja“ – slično obrazloženje policiji je dala Nataša Vulin u vezi sa pozajmicom od tetke.

Dve godine nakon što je dobio stan, Vulin ga je prodao rođenom bratu Bojanu za 38.000 evra.