Matić: Privatizacija Jagodinske pivare motiv ubistva Pantića

Vesti 19. okt. 201709:08 > 09:11
Podeli:
Izvor: N1

Novinar “Večernjih novosti” Milan Pantić, koji je ubijen 2001. godine, bio je prepreka koju je trebalo otkloniti pre započinjanja jedne od najvećih korupcionaških privatizacija koje su se dogodile 2000-ih, i u kojoj su učestvovali pojedinci iz vrha tadašnje vlasti, kaže za “Danas” predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, Veran Matić.

Predmet ubistva Pantića još uvek se nalazi u predistržanoj fazi, potvrdio je Matić za “Danas”. Prema njegovim rečima, tužilaštvo je od policije zatražilo prikupljanje dodatnih obavetšenja nakon čega bi, ukoliko se prikupi dovoljno materijalnih dokaza, trebalo da usledi pokretanje tužilačke istrage.

Matić kaže da je nadležno tužilaštvo “svakako agiline” u proteklih nekoliko meseci u istrazi ubistva, ali da kada je reč o istrazi privatizacije Jagodinske pivare, što je u medijima figuriralo kao motiv za Pantićevo ubistvo, tužilaštvo pokazuje manjak interesovanja.

“Mnogo indikatora ukazuje da je motiv za ubistvo Pantića njegovo pisanje o ovoj privatizaciji. On je bio prepreka koju je je trebalo otkloniti pre započinjanja jedne od najvećih korupcionaških privatizacija koje su se dogodile 2000-ih, i u kojoj su učestvovali pojedinci iz vrha tadašnje vlasti”, ističe Matić.

Kaže da je potpuno nejasno zbog čega tužilaštva koja su se bavila ovom privatizacijom nisu isterala stvar do kraja.

“Još uvek ne znamo da li posotoji namera da predmet zastari, ali videćemo šta će se događati ubuduće i da li će tužilaštvo smoći snage da pokrene ovaj slučaj”, kaže Matić i dodaje da bi pokretanje tog predmeta poguralo određena lica da daju svoj doprinos u rasvetljavanju Pantićevog ubistva.

“Danas” podseća i da je Matić početkom juna rekao da je policijska istraga o ubistvu Pantića okončana i da su imena osumnjičenih nalogodavaca i izvršilaca dostavljna nadležnom tužiocu u Jagodini.