Episkop bački Irinej: Poziv na dijalog o Kosovu umestan

Vesti 15. okt. 201722:21 > 22:23
Podeli:
Izvor: N1

Episkop bački Irinej Bulović izjavio je da za dijalog o Kosovu, termin "unutrašnji" nije najsrećniji izraz jer se, kako je ocenio, radi o svesrpskom dijalogu koji je i unutrašnji i spoljašnji i zbog toga veoma važan.

Bulović je u emisiji Sedmica Radio Beograda 1 istakao da je pitanje Kosova i Metohije Gordijev čvor i da zahteva suštinski i svenarodni odgovor.

„Zbog toga je poziv na dijalog sasvim umestan i koristan, jer nikada jedna grupa ljudi, bilo koja, politička, naučna, umetnička, ne može uvek sa sigurnošću tvrditi da izražava stav većine. To ne možemo činiti čak ni mi, episkopi, to ne možemo tvrditi čak ni za vernike, a kamoli za narod u celini. Znači, dobro je oslušnuti razne glasove i mišljenja“, rekao je on.

Prema njegovoj oceni, svaki pokušaj rešenja, „bilo u pravcu daljeg popuštanja, postepene kapitulacije, bilo u pravcu odbrane naših legitimnih prava na sopstvenu teritoriju“ mora se zasnivati na stavu većine naroda.

On je naveo da je nemoguće donošenje radikalne odluke (kao što je, na primer, promena Ustava) ni prelaženje preko „crvenih linija“, a da iza toga ne stoji većina jer takva rešenja ne bi bila životno održiva.

„Ali, dijalog mora biti slobodan, iskren, ne sme biti ograničenja, ne sme ničiji stav unapred biti okvalifikovan“, kazao je on.

Na pitanje kakav je stav Srpska pravoslavna crkva (SPC) zauzela pred početak dijaloga, episkop bački je rekao da je njegovo apsolutno ubeđenje da će stav u SPC biti jedinstven i da neće biti za dalje ustupke po pitanju Kosova nego za svaki napor da se ono očuva kao deo srpske države.

„Sa naše strane je već ponuđen kompromis – Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština. To je, iako ponižavajući, ipak kakav-takav okvir i ništa drugo do kompromis. Smatram da je maksimum kompromisa sa srpske strane već ponuđen“, istakao je episkop.