Sto dana Vlade: Premijerki OK, Vulin se kaje, Vučić na slici

Vesti 14. okt 201720:12 > 20:19
N1

Premijerka Ana Brnabić predstavila je u Kruševcu izveštaj o radu Vlade u prvih 100 dana. Zadovoljni su i ona i članovi njenog kabineta. Javnost je, međutim, i dalje bez epiloga najveće afere u prvih sto dana - afere Vulinov stan.

Premijerka Brnabić u Kruševcu je podvukla crtu. “Javni dug je dodatno smanjen. Ostvaren je suficit u budžetu. Uvedena je automatska overa zdravstvenih knjižica. Zaključeno je sedam ugovora sa investitorima. Pušteno je u saobraćaj nešto više od 30 kilometara autoputa ka Bugarskoj. Sprečena je kandidatura Kosova u Unesko”, podsetila je Brnabić na rezultate Vlade u prvih 100 dana rada.

Zadovoljna je premijerka svojim i rezultatima svog tima. Zato o promenama u Vladi ne razmišlja. Nema ni nagoveštaja o smeni ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog afere “Tetka iz Kanade”, baš kao što nema ni nagoveštaja da će ministar otkriti put novca, pozajmljenog od tetke, za kupovinu stana u Beogradu. Umesto toga kajanje.

„Iskreno se kajem što sam rekao istinu, što nisam razmišljao kako ta istina zvuči, iskreno se kajem što sam samo rekao istinu – nisam trebao da kažem kako je to urađeno, da mi je pomogla porodica, trebao sam nešto drugo da kažem. Trebao sam da ne kažem istinu… Mogao sam da ne prijavim, da prijavim na suprugu, majku, oca… Legalno, zvanično, javno, prijavio sam kupovinu svog stana, sa suprugom i čitavom porodicom… Trebao sam da postupim kao ovi za koje otkrivate da kupuju jahte po Hrvatskoj… Rekao sam istinu, ne razmišljajući koliko će biti štetna, šta će uraditi meni i mojoj porodici, šta će meni u političkom smislu uraditi… Ja sam rekao i radujem se da se sve ponovo istraži. Šta će biti ako se sve potvrdi da je onako kao što sam rekao? Hoće li neko, bilo ko od vas, reći – ja sam pogrešio“, pitao je Vulin.

Premijerka se ne kaje što je evropskim poslanicima rekla da u Srbiji ima malo objektivnog novinarstva. Da li ga ima manje nego ranije i ko je za to odgovoran nije sigurna.

„Najiskrenije nisam o tome razmišljala. Ne razumem taj problem i spremna sam da sednem sa vama da probam da ga razumem”, rekla je Brnabić.

Na pitanje N1 da li kao pritisak razume to da novinari objave kritički tekst o ministru iz Vlade, a onda ih stranka ministra naziva narkomanima, premijerka je rekla da to ne razume kao pritisak, već kao dinamiku.

“To je moj onako lični utisak, ne bih se mešala u rad medija, meni je OK i ovako i onako”, poručila je ona.

OK je premijerki i to što je spoljnopolitičke poslove u prvih sto dana delila sa predsednikom države. Možda zato ne bi trebalo ni da iznenadi što su nju i ministe Kruševljani dočekali sa Vučićevim fotografijama.