Bulevar oslobođenja posle obnove “dobio” i prepreke za slepe

Vesti 14. okt. 201718:39 > 19:43
Podeli:
Izvor: N1

Rekonstrukcija ulica, bulevara i trgova u Beogradu još traje. Međutim, u takvim poslovima, iste greške se opet ponavljaju. Pojedine staze za slepe ponovo su napravljene tako da ljude koji bi trebalo da ih koriste vode direktno na prepreke. Oni za koje su predviđene, tako ne mogu bezbedno da ih koriste.

U Bulevaru oslobođenja slika mesecima ista. Radnici i građevinski radovi. Međutim, rekonstrukcija trotoara, ipak nije najbolje urađena. Staza za slepe dobila je prepreke.

„Eh, staza vodilja pa te navede na stub, staza vodilja ne bi smela da navodi na nikakav stub, hajde da pobegnemo od ove staze, kad me tako vodi. E, ne vredi ni dalje ići, evo druga prepreka (hidrant), ovde kad nabiješ stomak može da računaš na hirurškom posle”, požalio se slepi sugrađanin Tihomir Nikolić tokom šetnje rekonstruisanim trotoarom na Bulevaru oslobđenja.

A ono na šta slepi računaju kada se kreću jeste bezbednost. Kako ne bi izgubili pravac, staza vodilja treba da bude ispravno konstruisana, objašnjava Nikolić, inače autor brošure o samostalnom kretanju slepih.

“Očekuje se da po toj stazi slep može da hoda i bez upotrebe belog štapa štapa, ali ovo što se ovde događa je totalno neprimereno”, ističe on.

Mali posle Stepe obećavao da se greška neće ponoviti

Izvor : N1

Slična situacija se pre dve godine desila i tokom rekonstukcije ulice Vojvode Stepe. Tako je na stazi za slepe bila postavljena bandera, dok su taktilne ploče bile raspoređene u cik-cak.

Gradonačelnik Siniša Mali je za taj propust, tada optužio bivšu vlast, dok je za projekte koji su pokrenuti za vreme njegovog mandata, dao obećanje da će se na rekonstrukciji Trga Slavija i Bulevara oslobođenja raditi drugačije.

“Ne želimo da imamo projektanta koji će praviti greške kao u Vojvode Stepe. Napravićemo i bolje ugovore sa izvođačima radova tako da ćemo moći da ih kontrolišemo, ubrzamo i utičemo na kvalitet”, rekao je Mali u avgustu 2015. godine.

Mali je tada rekao i da ako se greške ponove na Slaviji, građani imaju pravo da ga „bese na Terazijama“

Uprkos gradonačelnikovom obećanju, greška se ipak ponovila.

Zato Nevena Jovanović iz Fondacije Fibi poručuje – propusti koji se dešavaju govore da slepi ljudi nikome ne padaju na pamet. Dodaje da kada se staza pravi nikakve greške ne smeju da se dozvole.

“To mora da bude standard u radu određenog dela grada, znači da se odmah u startu kaže – ne, ovo ne sme da se dogodi, jer slepi ne mogu da hodaju, ovo će biti smetnja, u suprotnom ovo znači da su slepi još uvek margina sa velikim M”, kae Nevena Jovanović.

Gradska uprava najavljuje otklanjanje propusta

U gradu za N1 kažu da su upoznati sa problemom koji se dogodio na rekonstuisanim stazama za slepe.

„Mi smo primedbe u vezi sa tim problemom dobili od strane građana preko mobilnih aplikacija. Sve smo sumirali i prosledili Sekreterijatu za investicije koji je nadležan. U narednim danima očekujemo njihov predlog kako bi se problem rešio”, rečeno je za N1 u Gradskoj upravi.

Infrastrukturni radovi na glavnim beogradskim ulicama, prema najavama gradonačelnika Siniše Malog, biće završeni za petnaestak dana ili će taj rok ipak mozda produžiti popravljanje grešaka na stazi za slepe.