Obeležen dan vojnih padobranaca

Vesti 14. okt. 201717:30 > 17:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Pripadnici i veterani 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade, uz prisustvo brojnih gostiju, obeležili su u kasarni “Aerodrom" u Nišu, Dan vojnih padobranaca - 14. oktobar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svečanost je počela minutom ćutanja za sve stradale padobrance, a na kraju svečanosti su položeni venci na spomen obeležja.

Gosti su na taktičko tehničkom zboru mogli da pogledaju deo naoružanja i opreme 63. padobranskog bataljona, a više padobranaca je izvelo demo-skokove sa zastavama Republike Srbije, Vojske Srbije i 63. padobranskog bataljona.

Svečanosti u kasarni „Aerodrom“ prisustvovali su načelnik Uprave za obaveštajno izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Ilija Todorov, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, zamenikkomandanta Komande za obuku brigadni general JelesijeRadivojević.

Prisustvovali su, takođe, i komandanti jedinica razmeštenih u garnizonu Niš, komandanti i penzionisani pripadnici 63. padobranskog bataljona i 63. padobranske brigade, kao i predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve i Udruženja veterana, letača i padobranaca iz Niša i Novog Sada.

Čestitke padobrancima uputili su načelnik GeneralštabaVojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović. Najistaknutijimpadobrancima, ali i veteranima, dodeljena su priznanja i nagrade, a velikom broju vojnika dodeljeno je i zvanje padobranca, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Dan padobranaca se obeležava u znak sećanja na dan kada je 1944. godine u savezničkom kampu za obuku komandosa kod Barija u Italiji od boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije formiran prvi padobranski bataljon u novoj Jugoslaviji.