Tači: Albanija mora da izdaje pasoše kosovskim Albancima

Vesti 14. okt 201716:18 > 16:27
N1

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da Albanija ima ustavnu i zakonsku obavezu da kosovskim Albancima izdaje svoje pasoše.

U intervju za Dojče vele Tači je rekao da njegov zahtev izrečen tokom posete albanskog predsednika Iljira Mete Kosovu nije neka vrsta pritiska, već humani i plemenit poziv Albaniji da olakša građanima Kosova slobodu kretanja u zoni Šengena.

„Posle klasične izolacije koju EU vrši nad građanima Kosova i zatvaranje svake nade da će građani Kosova slobodno kretati u šengenskoj zoni mi treba da zatražimo da se taj problem reši i na nacionalnoj ravni onoliko koliko to može da se reši. Moj je zahtev ustavno i zakonsko pravo Kosova ali i pravo koje je ustavna i zakonska obaveza Albanije“, kazao je Tači.

On je rekao da treba biti realan i reći da svi ljudi koji su u politici na Kosovu, uključujući i nosioce institucionalnih funkcija, ministre, poslanike i kosovsku elitu imaju albanske pasoše i istovremeno imaju i kosovsko državljanstvo.

„Oni isto tako vrlo brzo mogu da dobiju vize u ambasadama na Kosovu. Međutim, kome je to onemogućeno, to su studenti, obični građani i preduzetnici. Zato mislim da se Albanija treba ponašati odgovorno ostvarujući svoju ustavnu obavezu“, kazao je kosovski predsednik.

On kaže da Albanija ima ustavnu i zakonsku obavezu dok Kosovo ima ustavno i zakonsko pravo.

„Ako je nešto dozvoljeno ustavom i zakonom, onda treba da bude prihvatljivo i da to bude institucionalno delovanje dve zemlje“, kazao je Tači.

Tači je od predsednika Albanije Iljira Meta zatražio da se pitanje izolacije građana Kosova uspostavljeno zbog blokade procesa liberalizacije viza reši tako da Albanija dodeli albansko državljanstvo gradjanima Kosova, na šta je Meta rekao da to nije rešenje. Meta je rekao kako „nije rešenje da se primi albansko državljanstvo“, već je rešenje da se prevazidje problem izolacije Kosova.