Odnosi Beograda i Prištine: Sve se raspadne već kod Metohije

Vesti 13. okt 201718:03 > 19:25
Izvor: N1

Panel o odnosima Beograda i Prištine, na Beogradskom bezbednosnom forumu, još jednom pokazao duboku podeljenost između predstavanika Srbije i Kosova.

Šta je na kraju procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, kako to utiče na građane i šta znači „normalnost“ na Kosovu – bila su neka od pitanja za direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i poslanika Demokratskog saveza Kosova Arbena Gašija.

“Normalnost znači bolju ekonomiju, znači više radnih mesta, znači procenat nezaspolenosti među mladima manjim od 60 odsto koliko sada imamo na Kosovu i Metohiji”, rekao je Đurić.

Upravo pominjanje Metohije, međutim, pokazalo je da normalizacija odnosa neće biti jednostavna.

“Govoreći u našim današnjim terminima normalnost je čuti da Đurić 12 puta kaže Kosovo i Metohija. Ta zemlja ima svoje ime, ustav, stanovništvo granicu. Ne mislim da bi se Đuriću svidelo da kažem Beogradski pašaluk ili Smederevo – Sandžak”, poručio je Gaši.

Đurić, s druge strane, kaže da ne bi imao ništa protiv i da kosovski poslanik nema razloga da se ljuti.

“Prijatelju Arbene, molim vas, nemojte biti uvređeni kada kažemo Metohija. Metohija je za nas geografski pojam koji se odnosi na region čiji je naziv nastao od grčke reči ‘metohos’ što znači mansatirsko imanje na kojem su kroz istroiju bili naseljeni Srbi. Nije namera da uvredi bilo koga”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je da Gaši u Beogradu može slobodno da kaže sve što želi.

“Slobodno recite Beograd – Sandžak, Smederevo – Sandžak, šta god želite, jer ste ovde pozvani da slobodno iznesete svoje mišljenje. Za raziliku od toga, na žalost, ja ne mogu to da uradim u Prištini”, rekao je Đurić.

Na poruku Gašija da je dobrodošao u Prištini, Đurić je podsetio da je 18 puta u poslednjih šest meseci bio sprečen da poseti Kosovo.

Đurić je ponovio da je Srbija potpuno posvećana rešavanju velikog, generacijskog problema kroz dijalog, ali da Beograd već mesecima nema partnera u Prištini za sprovodenje postignutih sporazuma.