Sudski veštak o povredama Andreja Vučića i Predraga Malog

Vesti 13. okt. 201715:32 > 16:27
Podeli:
Izvor: N1

Braća predsednika Srbije i gradonačelnika Srbije Andrej Vučić i Predrag Mali su imala tri, odnosno četiri povrede od udaraca policijskom palicom tokom Parade ponosa 2014. u Beogradu, rečeno je u Višem sudu u nastavku suđenja žandarmima koji su optuženi za taj napad.

U nastavku suđenja svedočio je veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić koji je rekao da je Vučić zadobio „dva kobasičarska krvava podliva na leđima, dužine oko 20 centimetara i širine oko 1,5 centimetara“.

On je, svedočeći na osnovu uvida u medicincku dokumentaciju s prvog pregleda oštećenih, rekao da je Andrej Vučić zadobio i jedan krvavi podliv na levom ramenu „prečnika oko pet centimetara“.

Aleksandrić je rekao i da je Predrag Mali zadobio tri krvava podliva na leđima i jedan na desnom ramenu.

Po njegovim rečima, još dve osobe, pripadnici vojne bezbednosti koji su bili s Vučićem i Malim, zadobile su povrede od policijskih palica.

„Sve četiri osobe su dobile povrede koje su nanete udarcima policijskom palicom“, rekao je Aleksandrić.

On je, na pitanje advokata optuženih o povredama dvojice pripadnika vojne bezbednosti, rekao da isključuje svaku mogućnost da su one nastale od udaraca u zid ili od šutiranja ivice policijskog štita.

Na pitanje advokata odbrane zašto je kod dvojica oštećenih navedeno da su zadobili po tri povreda dužine od oko deset centimetara, a ne „recimo devet ili 11 centimetara“, veštak je odgovorio da lekari kliničari nemaju metar i ne mere dužinu povreda već daju procenu.

Po njegovim rečima, policijska palica može da izazove izuzetno jak bol „maksimalnog kapaciteta“ i da je napravljena kako bi kroz zakonsku upotrebu njome onesposobila neka osoba.

„Njena svrha je da nanese bol, a ne težu povredu, i da se osoba tako onesposobi“, rekao je on na pitanja zamenika tužioca na osnovu čega je zaključio da su oštećenima povrede nanete službenom policijskom palicom.

Na pitanje advokata optuženih da li je žandarm s podignutim vizirom na zaštitnom šlemom mogao da dobije udarac u usnu, vešak je odgovorio da je to teorijski moguće.

„Ako je vizir na štitu spušten, onda je nemoguće da pesnica preko vizira dopre na deo lica“, rekao je Aleksandrović.

Odbrana optuženih je najavila da će pismeno uputiti sudu primedbe na sadržinu svedočenja vešataka.

Biće pregledan snimak TV N1

U nastavku postupka predviđeno je da se pregledaju snimci sukoba i „frejmovi“ koje je snimila televizja N1, a odbrana je zatražila da tada bude pozvan veštak IT struke, čemu se usprotivio zamenik tužioca.

Odbrana je taj zahtev odbrazložila time što tužilaštvo drugačije nego ona vidi to što je nalazi na tom snimku.

Sudsko veće će naknadno doneti odluku o predlogu odbrane, a naredno ročište je zakazano za 20. oktobar.

Pretodno danas, jedan od optuženih, Zlatko Gigić, protiv koga je postupak u ranijem delu suđenja bio razdvojen, postavljao je na početku ročišta pitanja svedocima – žandarmima koji su bili na mestu sukoba 28. septembra 2014. godine.

Sva četiri svedoka su potvrdila da su iz policijskog kordona čula uzvik: „Pištolj, pazi pištolj!“, ali nisu mogli da prepoznaju glas.

Žandarmi su optuženi da su kao saizvršioci počinili krivično delo napada i zlostavljanja i mučenja, a optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret im se stavlja zloupotreba službenog položaja.

Svi optuženi su tokom ranijih ročišta negirali krivicu i naveli da su postupali po zakonu.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva se terete Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.