Vučić: Unutrašnji dijalog – da zahteve približimo realnosti

Vesti 13. okt. 201713:40 > 16:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je predložio unutrašnji dijalog kako bi zahteve Srbije i ono što ona želi približili realnosti. Nakon konstruktivnog razgovora bićemo dovoljno odvažni da prezentujemo određene predloge našim građanima, dodao je. Poštujemo svoje susede, zalažemo se za zajedničko tržište, rekao je o regionalnim odnosima.

On je, tokom obraćanja na zatvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma, rekao da je bilo preko 100 panela i diskusija sa više stotina učesnika. Ovogodišnji forum se bavio i modernim trendovima, regionalnim odnosima i procesima, integracijama u regionu, naveo je.

„Kao predsednik Srbije naučio sam puno od njih, čuo sam puno različitih stvari i činjenica, i nešto sam manje optimističan nego prošle godine, mada ni prošle godine nisam bio previše optimističan“, naveo je.

„Srbija će uraditi sve što je u njenoj moći da očuva mir i spokoj u regionu. Rekao sam da sam manje optimističan, ali nije uvek samo zbog nas“, kazao je. Deo smo tih problema, ne reagujemo nekad dobro, a nekad preterano reagujemo, ocenio je predsednik Srbije.

Prošle godine sam ovde govorio o procesu dijaloga s Prištinom i mogu da konstatujem da smo ostvarili napredak po nekim pitanjima, dodao je. „Nakon svih onih događanja i smrti do kojih je došlo u sukobu, možete taj proces da nazovete kako hoćete, ali ljudi se zbog tog dijaloga sada osećaju bezbednije“, naveo je.

Ocenio je da je i Priština time zadovoljna, ali je dodao da svakoko to nije dovoljno. „Ne možemo gušiti jedni druge, već moramo izaći iz ekonomske krize svi zajedno.

Predlažem unutrašnji dijalog, jer moramo razgovarati međusobno, kako bi naše zahteve i ono što želimo – približili realnosti, i to moraju da učine i jedna i druga strana ili ćemo imati taj zamrznuti sukob 15 godina, a nemamo više vremena za to, zbog naše dece, naglasio je. To je važno ne samo za budućnost Srbije već za ceo region, kaže Vučić.

„Sinoć sam razgovarao sa premijerkom i na sledećem zasedanju Vlade razgovaraćemo o svim tehničkim uslovima koji su potrebni za nastavak dijaloga, uspostaviće se radne grupe za logističku podršku i nakon konstruktivnog razgovora bićemo dovoljno odvažni da prezentujemo određene predloge našim građanima… Mislim da je to veoma važno i da je od najvećeg značaja za nas, i ne radi se o političkom marketingu. Mislim daje pravo rešenje između naših ustupaka i ustupaka albanske strane, a međunarodna zajednica mora da učini napore da razume obe strane“, naveo je.

„Ne podizati očekivanja posle Katalonije“

Rekao je da je pitanje Katalonije pokrenulo mnogo drugih pitanja i na srpskoj strani. „Mi smo pokrenuli mnoga pitanja i nismo dobili odgovore. I moja sugestija međunarodnoj zajednici je da ne ćuti, da ne bude tiha kad dajemo sugestije“, kaže Vučić.

Mi kao odgovorni političari moramo, odnosno ne smemo podizati očekivanja među našim narodom, nakon ovog što se desilo u Kataloniji, jer ne možemo da se porediti sa većim, snažnijim zemljama koje su u boljem položaju nego što smo mi, navodi.

Rasprava Vulina i Skata ga “slatko nasmejala”

Vučić je rekao i da ne vidi problem u polemici ministra odbrane Aleksandara Vulina i ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skata oko odnosa prema haškom osuđeniku generalu Vladimiru Lazareviću.

„Ne vidim tu neku veliku raspravu. Slatko sam se nasmejao kada sam video na koji je nivo to podignuto“, kazao je Vučić novinarima po završetku Beogradskog bezbednosnog foruma.

On je kazao je „po prirodi stvari“ na strani državnih organa Srbije ali je i dodao da „nije baš tajna „da Vulin nije oduševljen Skatom i da Skat nije oduševljen Vulinom“.

Komentarišući navode ambasadora Ukrajine u Beogradu Oleksandra Oleksandroviča da oko 300 državljana Srbije ratuje u Donbasu na strani proruskih snaga, Vučić je kazao da Ukrajinu doživljava kao prijateljsku zemlju Srbiji i da bi voleo da Srbiji ne drže lekcije oni koji kako je rekao, „manjinama ukidaju prava“.

„Iznenađen sam načinom na koji je ambasador pokrenuo tu priču. Nisam ulazio u detalje, čuo sam komentare da se radi o propagandi Ukrajine. Voleo bih da lekcije ne drže onima koji su doneli zakon da proceusiraju svoje građane koji se bore na ratištima u inostranstvu“, kazao je predsednik Srbije.

Neće stoprocentno odbiti vanredne izbore

Predsednik Srbije izjavio je i da ne zna ko je tražio da se sa beogradskim, održe i vanredni parlamentarni izbori, i dodao da neće „stoprocentno“ odbiti da budu raspisani, ako opozicija na tome bude insistirala.

„Nije mi jasno zašto bi neko tražio izbore. Ne razumem ih, stanje nije dobro za njih. Nadam se da su dovoljno profesionalni da znaju kakvo je stanje u javnom mnjenju, ali ako insistiraju na izborima, neću soprocentno da ih odbijem“, kazao je Vučić.

„Poštujemo susede, s BiH uskoro o pitanjima granice“

Kazao je da Srbija mora da se uhvati sa mnogo toga u koštac i dodao je da se plaši i da bi bio ushićen ukoliko nije u pravu, a da najveći problem u regionu ostane odnos Prištine i Beograda.

„Srbija će uvek podržavati teritorijalni integritet BiH i RS unutar BiH. Niko ne može prigovoriti Srbiji ništa po tom pitanju. Mi poštujemo svoje susede“, kaže. Vučić je naveo da je nedavno razgovarao sa  članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, i da je imao neke druge predloge trasa autoputa, ali, dodao je, da su se odlučili u BiH za druge.

Sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem ćemo razgovarati o pitanjima granice, koja moramo razrešiti, kaže.

Vučić je naveo da se nada da će se za nekoliko godina krenuti u drugi stadijum kad je u pitanju slobodna trgovina –  u stvaranje zajedničke carinske zone, i zajedničkog tržišta.

„Srbija sama ima više investicija trenutno od svih država u regionu, ali to nam nije dovoljno, jer – šta sa drugima… Ako budemo mogli da trgujemo zajedno, ako možemo prodavati mleko ili sir pet kilometara tamo, sa one druge strane granice, mislim da ćemo napraviti uštede u visini od 7 do 10 odsto BDP, što se može uložiti da se reši nezaposlenost“, naveo je Vučić.

Cilj je, na političkom planu, rešiti sve probleme iz prošlosti, ako ne sve, očivati mir i stabilnost, a drugo je ekonomska razmena – videti kako privući što više investitora i napraviti jedno zajedničko tržište koje će da ih privlači, naveo je Vučić.

Vučić obećava da će povesti zemlju ka EU 

Izvor : Tanjug/AP/Darko Vojinović

Agencija AP objavila je danas intervju sa Vučićem u kojem je predsednik Srbije poručio će povesti svoju zemlju u Evropsku uniju i rekao da to što Rusija naoružava srpsku vojsku, ne ugrožava taj cilj.

„Znamo gde idemo, što znači da smo na našem EU putu, to je strateški put naše zemlje… Istovremeno želimo da sačuvamo najbolje odnose s Rusijom, Turskom, Kinom, SAD, i svim drugim zemljama“, rekao je Vučić u intervjuu za američku novinsku agenciju.

AP navodi da pod vođstvom Vučića, nekadašnjeg ekstremnog nacionaliste, Srbija zvanično traži učlanjenje u EU, ali istovremeno održava bliske odnose s Rusijom.

Kako navodi agencija, Rusija Srbiju snabdeva lovcima Mig 29 i planira da isporuči tenkove i oklopna vozila.

Kako navodi AP neki zapadni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog toga što Rusija naoružava Srbiju posle krvavog raspada bivše Jugoslavije tokom 1990-ih i pozvali Beograd da se čvrsto izjasni gde ide – na istok ili na zapad.

„Ja ne vidim ništa loše u tome, i to funkcioniše i funkcionisaće, to je naša politika i mi smo vojno neutralni“, rekao je Vučić navodeći da naoružavanje Srbije ne predstavlja pretnju za njene susede.

„Znam da nije lako progudati bivšeg radikala“

Vučić je rekao da uviđa da njegova prošlost, kao istaknutog člana partije koja se zalagala za širenje granica Srbije na Balkanu, ili za „Veliku Srbiju“ tokom ratova u susedstvu, izazivaju određenu sumnju u iskrenost njegovog preokreta da postane prozapadni reformista.

„Čovek koji je bio potpuno protiv EU pre 20 godina, koji je bio član Radikalne stranke… znam da to nije lako za mnoge da progutaju. Mogu da vam kažem mi ćemo to ispuniti, završićemo taj posao“, ponovio je Vučić uverenje da će povesti Srbiju u EU.

„Verujem da svaki član Vlade čini sve što može da ispuni naše ciljeve, a jedan od naših glavnih ciljeva je punopravno članstvo u EU… Ja mislim da treba da budemo deo Evropske unije, to je moj zadatak, to je moj posao, i ja ću ga obaviti“, rekao je Vučić.