Sinhua: Vučić hvali socijalizam s kineskim karakteristikama

Vesti 13. okt. 201710:49 > 10:52
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Komunistička partija (KP) Kine uspela je da stvori impresivan model za uspeh koji odgovara kineskoj stvarnosti, izjavio je predsednik Srbije Aleksanadr Vučić povodom predstojećeg kongresa kineskih komunista.

Od 18. kongresa KP Kine 2012. godine „specifičan model koji je Kina kreirala dao je do sada mnogo izvanrednih rezultata“, rekao je Vučić u intervjuu kineskoj agenciji Sinhua.

„Socijalizam sa kineskim osobenostima znači nešto veoma važno – da Kina čuva svoju nezavisnost, svoju spoljnu politiku i suverenu državu“, rekao je Vučić ukazavši da Kina uvek donosi odluke nezavisno i u skladu sa međunarodnim pravom.

U međuvremenu inovacije, reforme i modernost postale su ključne reči za napredak i prosperitet Kine, a KP Kine je vodila zemlju kroz uspešno sprovođenje mnogih teških reformi u različitim oblastima i različitim sferama društva, dodao je Vučić.

Razlog za kineska dostignuća i poverenje, prema Vučićevim rečima, leži u u strogom samoupravljanju KP Kine, posvećenosti reformama i održivom razvoju, promociji kineske klture i doprinosu svetu, prenosi Sinhua.

Vučić je ukazao i da je borba protiv korupcije preduslov za razvoj i da je od suštinskog značaja za rukovođenje partijom od oko 89 miliona članova.

Članovi KP Kine „simbolizuju budućnost svih drugih ljudi“ u Kini i “ treba da budu uzor svima ostalima“, rekao je predsednik Srbije koji je i predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, dodaje agencija.

Borba KP Kine protiv korupcije, dodao je, dala je „značajnu snagu“ rukovodstvu partije da pokaže naciji i svetu da je „Kina vrlo odlučna“ u vladavini prava i obezbeđivanju višeg životnog standarda za građane.

Sinhua dodaje da je Vučić takođe ukazao da je, zbog planova razvoja KP Kine, Kina nastavila dug put impresivnog rasta zabeleživši 6,9 procenata u prvoj polovini ove godine.

Kao rezultat toga izbledeo je skepticizam Evrope prema kineskom modelu, dodao je predsednik Srbije.

Jednoim rečju, Kina treba da se drži onoga što joj odgovara, „što donosi dobre rezultate a to je socijalizam sa kineskim karakteristikama“, rekao je Vučić.

Od 12. nacionalnog kongresa 1982, KP Kine insistira na „socijalizmu sa kineskim karakteristikama“.

Devetnaesti kongres koji počinje 18. oktobra u Pekingu, kako se očekuje, treba da postavi osnove za planove daljeg rasta i razvoja Kine, navodi Sinhua.