Vučić o primeni nordijskog modela za Zapadni Balkan

Vesti 13. okt. 201709:50 > 14:01
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa generalnim sekretarom Nordijskog saveta ministara Dagfinom Hejbrotenom o prednostima nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogućnosti da taj način povezivanja posluži kao primer Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saopštenju, Hejbroten je naglasio da su nordijske zemlje, kao male po broju stanovnika, prepoznale prednosti zajedništva i da su, iako ne uvek lako, našle načina da stvore odredjeni nivo integracije i prekogranične mobilnosti, koja je stvorila uslove za izuzetan ekonomski razvoj.

On je ponudio da to iskustvo bude podeljeno sa Zapadnim Balkanom, naglasivši da je, osim ekonomskog napretka, nordijski model saradnje doveo i do velikog poverenja medju narodima.

Vučić je rekao da Srbija podržava sve što može da doprinese pomirenju na Zapadnom Balkanu, stabilnosti regiona, kao i njegovom napretku, podsetivši da se zalaže za jače povezivanje zapadnobalkanskih naroda kroz stvaranje regionalne ekonomske zone.

On je, takodje, izrazio zahvalnost državama članicama Nordijskog saveta za podršku evropskom putu Srbije.

Hejbroten: Iz iskustva nordijskog i regiona Zapadnog Balkana možemo da učimo

Iskustva nordijskog i regiona Zapadnog Balkana su nešto od čega možemo da učimo, izjavio je danas u Skupštini Srbije generalni sekretar Nordijskog saveta ministara Dagfin Hejbroten.

U izjavi medijima posle konferencije o nordijskim iskustvima u regionalnoj saradnji, on je rekao da su tokom skupa razmenjena iskustva o takvoj saradnji, dodajući da u oba regiona postoje stvari od kojih može da se nešto nauči.

Bliskost nordijskih zemalja nam daje neku dodatnu vrednost koju smo iskoristili zajedno jer smo tako jači, rekao je Hejbroten.

Norveški ambasador u Srbiji Arne Sanes Bjornstad je rekao da bi mogao da sumira svoje utiske o konferenciji u tri teme: izgradnja poverenja, gledanje u budućnost i nalaženje praktičnih i pragmatičnih rešenja.

„Mi smo to uspeli da uradimo uprkos razlikama i verujemo da bi vi na Zapadnom Balkanu mogli da uradite isto. Treba da vidite šta smo uradili dobro, a šta nismo i da učite iz toga“, rekao je on.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković je ocenio da od nordijskih zemalja može mnogo da se nauči, dodajući da će Srbija umeti da ceni podršku nordijskih zemalja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.