Stanje u medijima alarmantno, stiže međunarodna misija

Vesti 12. okt 201719:20 > 19:31
N1

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, već dva dana glavna je tema brojnih nezavisnih medijskih portala i novinarskih udruženja. Uzrok takve popularnosti premijerke je njena izjava od pre dva dana, kada je u Parlamentu Evropske unije u Briselu rekla da u Srbiji postoji istraživačko novinarstvo, ali ne i objektivni novinari.

Novinarska udruženja osudila su izjavu, a da je stanje u srpskim medijima alarmantno, upozorilo je i Evropsko udruženje novinara.

Evropska federacija novinara je odlučila da zbog ugroženih medijskih sloboda u Srbiju pošalje međunarodnu misiju i pozvala Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, prenosi NUNS.

N1 je pokušao da od premijerke dobije opširnije tumačenje izjave iz Brisela, međutim, bez uspeha.

Da bi većini srpskih medija više objektivnosti dobro došlo, stav je novinarskih udruženja, opozicije i s vremena na vreme međunarodne zajednice. Da sličan stav deli i premijerka Brnabić, javnost je saznala prilikom njene posete Briselu, kada je evropskim parlamentarcima objasnila kako ona vidi stanje u srpskim medijima.

„Ne vidim da nema istraživačkog novinarstva u Srbiji. Odnosno, sada ima nedostatka istraživačkog novinarstva, ali ne zato što to guši vlada, već ga nema, jer nema objektivnog novinarstva u Srbiji, odnosno jako je malo objektivnih novinara. Vidimo pre da ima nekih koji su veoma naklonjeni Vladi, odnosno medija koji su jako protiv Vlade“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

I dok novinarska udruženja za medijski mrak krive vlast, Brnabić tvrdi da pritiska vlasti na medije nema i objašnjava da su novinari neobjektivni, jer su isključivo ili za vlast ili protiv vlasti.

Da premijerka ne razume da je suština novinarstva upravo sloboda da se vlast kritikuje, rekao je gostujući u Novom danu urednik lista Nedeljnik Veljko Lalić.

„To jeste jedan nastavak politike i sve više te retorike koja dolazi od Vučića, dakle to su ponovljene reči, nije sad ona ništa novo izmislila. I da jednostavno ne može da, što je propustila nekoliko dobrih šansi, dakle tu aferu sa Vulinom i razne druge afere, dakle da je pokazala da se ne slaže sa tim“, kaže Lalić.

„Afera Vulin“ ili „afera tetka“ nastala je po objavljivanju teksta Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, u kome se otkriva da je ministar Aleksandar Vulin kupio stan od 200.000 evra novcem koji je navodno dobio od tetke iz Kanade. I to je samo jedna u nizu afera koje su novinari „Krika“ obelodanili.

„Mi smo nedeljama nakon što smo objavili neke od naših istraživačkih priča bukvalno imali progon i linč od strane ljudi koji su na vlasti, između ostalog predsednik države malo malo izađe i kaže novinari lažu, bez i jednog dokaza kojim bi u stvari potkrepio to što priča“, kaže Bojana Pavlović iz KRIK-a.

Početkom jula, novinarki redakcije Krika je obijen stan. I dok struka upozorava da je reč o zastrašivanju, zvanična istraga je i dalje u toku i bez rezultata. Sličan status imaju i drugi istražni postupci u brojnim drugim slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima. Ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i dalje su nerazjašnjena.

Nerazjašnjeno ostaje i šta pod objektivnim i istraživačkim novinarstvo podrazumeva predsednica Vlade. Pokušali smo da dobijemo objašnjenje od premijerke, ali je nameru osujetilo njeno obezbeđenje.

U prolazu, premijerka je dobacila da ćemo odgovore dobiti narednih dana.