Vulin govorio, Skat tvitovao – Srbija i SAD u "mini-krizi"

Vesti 12. okt. 201718:36 > 19:11
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Jedan događaj, jedna izjava i jedan tvit izazvali su mini-krizu u odnosima vlasti u Beogradu i američkog ambasadora. Posle tvita ambasadora Kajla Skata sa tekstom Vašington posta u kome se govori kako ministar Vulin hvali ratnog zločinca, srpski zvaničnici američkom predstavniku poručuju da se ne meša.

Dok Vulin ponavlja da u Hagu osuđenog generala Lazarevića poštuje, poznavaoci međunarodnih odnosa podsećaju da se nekad treba izdići sa nivoa interesa lokalne politike.

Odnos Srbije i njenih zvaničnika prema ratnim zločinima jedno je od najosetljivijih pitanja u odnosima Beograda sa zapadnim svetom. Ali, konstataciji ambasadora Kajla Skata da je jedna izjava dovoljna da se podrije imidž Srbije u SAD-u, ministar Vulin se čudi, i pita – da ne treba da hvali bombardovanje Srbije i otcepljenje Kosova?

„Istina je da sam ponosan na borbu svog naroda, istina je da sam ponosan na generala Lazarevića, istina je da sam ponosan na sve te ljude koji su branili ovu zemlju i istina je da ih se ne stidim. Zamislite kad bih ja tvitovao, šerovao, lajkovao sve tekstove koji se napišu po mom mišljenju da su loši od strane ambasadora Skata, pa na šta bi to ličilo“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

I sve to posle susreta oficira Treće armije Vojske Jugoslavije, čiji je jedan od starešina general Vladimir Lazarević, pred Hagom osuđen za ratne zločine na Kosovu. Beograd odgovara pominjanjem slučajeva Ante Gotovine, Nasera Orića i Ramuša Haradinaja, za koga šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže da će svoju kaznu, za razliku od Lazarevića, tek da služi.

„Tako da, ambasador SAD-a, kao i svi drugi ambasadori, ne bi trebalo da se meša u naše unutrašnje stvari“, poručuje ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Iz skupšinksih klupa apeli Vladi – dok LDP traži da hitno reaguje na rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca, lider radikala premijerku pita.

„Zašto Vlada Srbije nije momentalno onog Skata, američkog ambasadora u Beogradu, proglasila personom non grata, čim je javno napao ministra odbrane Republike Srbije?“, kaže poslanik SRS Vojislav Šešelj.

„Vlada Srbija ne može da ostane nema dok se njeni ministri ponašaju kao zaštitnici onih koji su poveli Srbiju u ratove iz kojih se mnogi nisu vratili, a oni koji su ostali u Srbiji žive kao večiti taoci najgorih medju nama koji se opet slave kao junaci i uzori“, navodi LDP u saopštenju.

Ovo je epizoda koja nije dobrodošla, smatra stručnjak za međunarodne odnose Ivan Vejvoda i dodaje da ministri treba da se uzdrže od pohvala zločincima.

„Političari su tu da budu reizabrani, bar u njihovom viđenju stvari, ali je važno da se uzdignu na nivo državništva, na nivo javnog dobra i da malo zapostave te interese koji gledaju samo da li će njihova popularnost u domaćem javnom mnjenju da raste“, kaže Ivan Vejvoda.

„Ne očekujem da u ovom trenutku dođe do bilo kakvih poremećaja između Srbije i SAD zbog jedne izjave, ali se mora voditi računa da su određene teme od izuzetnog značaja za Srbiju, za region, ali i za našu ukupnu poziciju u međunaodnim odnosima“, navodi Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Odnos prema ratnim zločincima, sudeći po saopštenju, ipak nije bio tema sastanka ministra Vulina sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemiler.