Danijelson: Napredak u poglavljima se pažljivo prati

Vesti 12. okt 201717:25 > 17:32
AFP/John Thys

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Srbije Nebojša Stefanović i Nela Kuburović razgovarali su u Beogradu sa zvaničnikom EU Kristijanom Danijelsonom o sprovođenja akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24, pravda, sloboda, bezbednost.

Danijelson, koji je direktor Generalnog direktorata EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju, izrazio je zadovoljstvo velikim brojem aktivnosti koje su do sada realizovane, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. 

On je konstatovao da je napredak u poglavljima 23 i 24 pažljivo praćen od strane svih država članica EU i ponovio da su ta poglavlja od presudnog značaja za celokupan pristupni proces Srbije EU, navodi se u saopštenju. 

Stefanović i Danijelson izrazili su zadovoljstvo visokim stepenom saradnje i realizacijom mera koje su predviđene Akcionim planom za Poglavlje 24. 

Ministar je naveo da je u okviru aktivnosti predviđenih Poglavljem 24, Srbija usvojila Strategiju i Akcioni plan za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima, kao i da je formiran Saveta za trgovinu ljudima na nivou Vlade Republike Srbije. Stefanović je dodao da je usvojena Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma i potpisan Radni aranžman sa Agencijom EU za obuku organa za sprovođenje zakona. 

Stefanović je zahvalio Evropskoj komisiji na donaciji 1,7 miliona evra za realizaciju projekta „Specijalne mere 1“, koji je imao za cilj jačanje kapaciteta MUP-a za reagovanje u kriznim situacijama i odgovor na povećane migracione tokove kroz Srbiju. 

„Srbija je i u prethodnom, mnogo težem periodu, pokazala da je pouzdan partner EU u rešavanju problema migrantske krize“ naglasio je Stefanović. 

Izmene Ustava jedan od najvažnijih zadataka

Ministarka pravde Nela Kuburović je istakla da su predstojeće izmene Ustava Srbije, koje se, kako je navela odnose na jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, jedan od najvažnijih zadataka koji su pred Srbijom, saopštilo je Ministarstvo pravde psoel razgovora.

Ona je istakla da je to složen proces u kojem se moraju čuti svi stavovi, kako sudija i tužilaca i stručne javnosti, tako i civilnog sektora. 

Kuburović je najavila i da će nacrt izmena Ustava biti dostavljen i Venecijanskoj komisiji, „bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru“, navodi se u saopštenju. 

Govoreći o borbi protiv korupcije, ona je istakla značaj donošenje Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija primena počinje 1. marta 2018. 

Kuburović je ukazala i da će se do kraja godine pred narodnim poslanicima naći i predlog novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji treba da unapredi rad te institucije, u cilju jačanja preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije.