Savet za borbu protiv korupcije: Netačni Vesićevi navodi

Vesti 12. okt. 201716:37 > 16:39
Podeli:
Izvor: N1

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je da je u Izveštaju o raspolaganju nepokretnostima Grada Beograda, analizom raspoložive dokumentacije ukazao na nepravilnosti u raspolaganju nepokretnostima Grada Beograda, koje za posledicu imaju izuzetno male prihode za Beograd.

Tačno je da Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije nije ovlašćeno telo da kontroliše bilo čije prihode, međutim ovlašćen je da se bori protiv sistemske korupcije, navodi Savet povodom izjave gradskog menadžera Gorana Vesića.

Netačna je izjava gospodina Vesića da je Savet u svom Izveštaju naveo da su firme Pivej invest i So-lo invest imale dugovanja 2013. godine, navodi Savet.

Savet u Izveštaju nije naveo da su „nestala“ potraživanja iz 2013. godine, već navodi salda dugovanja iz 2014. i 2015. godine dobijenih od Direkcije, ne ulazeći u aktuelnu političku scenu, objašnjava to telo.

Navodi gospodina Vesića da podaci Direkcije za građevinsko zemljište dostavljeni Savetu nisu tačni, upravo upućuju da je neophodno usvojiti preporuku Saveta da Budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija izvrše kontrolu prihoda od raspolaganja imovinom od nepokretnosti Grada Beograda, smatraju u Savetu.

Ovim Izveštajem, kao i izveštajima u prethodnih 16 godina, Savet ne sprovodi kontrolu već u skladu sa savetodavnom ulogom predlaže Vladi mere za prevazilaženje uočenih problema, piše u saopštenju.

Savet se u svom Izveštaju upravo borio protiv sistemske korupcije koja nastaje otuđenjem, zakupom, konverzijom, odnosno raspolaganjem nepokretnosti u javnoj svojini. Savet smatra da se radi o sistemskoj korupciji ako se raspolaganje nepokretnosti vrši protivno Zakonu o javnoj svojini, precizira se u saopštenju.

Vesić tvrdi da je izveštaj Saveta netačan i paušalan

Gradski menadžer Goran Vesić je, odgovarajući na pitanja novinara o izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, rekao da to telo nije nadležno, da je njihov izveštaj o prihodima Beograda netačan i paušalan.

Komentarišući nalaze Saveta o nenaplativosti naknada za građevinsko zemljište, čiji je osnivač Vlada Srbije, Vesić je rekao da Savet “nije vlastan” da o tome raspravlja.

Komentarišući stanje prihoda od 2011 do 2015, kojima se Savet bavi u svom izveštaju i konkretnim prihodima Grada po osnovu zakupa zemljišta, stanova i lokala, Vesić je rekao da je situacija sa stanjem kase mnogo bolja nego za vreme Dragana Đilasa.

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio da je 566,4 miliona dinara, koliko su firme Pivej invest i So-lo invest dugovale gradu Beogradu za zakup gradjevinskog zemljišta jednostavno izbrisane iz kasnijih izveštaja, bez naznaka da je dug ikada izmiren.

Vesić je rekao da su 2013. godine raskinuti ugovori sa njima i da su te firme oslobođene potraživanja.

„Prema tome jasno vam govori kako se paušalno ponašaju”, rekao je on.

Vesić je komentarisao i navode da se poslovni prostori u centru grada od više stotina kvadrata naplaćuju po 300 evra.

Kao primer organizacija koje, po zakonu, imaju pravo da plaćaju 20 odsto od pune cene, naveo je nevladinu organizaciju Kuća ljudskih prava i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

On je ponovio da su navodi Saveta netačni i paušalni kao i da to telo ne može da kontroliše bilo čije prihode, i da koristi netačne informacije.