Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru

Vesti 11. okt. 201720:46 > 20:52
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Vlada Srbije/ Kancelarija za saradnju s medijima

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je izjavila da Evropska unija, Beograd i Priština rade na utvrđivanju sadržine "nove faze dijaloga" u decembru i naglasila da "kvalitativni skok" u normalizaciji odnosa dve strane očekuje tokom iduće godine.

Federika Mogerini je to rekla na konferenciji za štampu zajedno s predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, koja je istakla da je dogovor da se dijalog podigne na ravan predsednika Srbije i Kosova svrsishodan zato što se pregovori pomeraju od dnevnih političkih tema, jer je dijalog zaustavljen pored ostalog kad u Prištini nije mogla da se formira vlada, a sad se na Kosovu očekuju i lokalni izbori.

Ana Brnabić je navela i da je to dobro i zato što je srpski predsednik Aleksandar Vučić i prethodno bio nosilac dijaloga, razgovarao s Hašimom Tačijem, pa tu „postoji institucionalna memorija dijaloga i nema potrebe da se gubi vreme i dijalog može da se nastavi“.

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi se sastala i s predsednikom prištinske vlade Ramušom Haradinajem, srpska premijerka je dodala da srpska vlada ima veliku ulogu u primeni dogovora u dijalogu i naglasila da ukoliko bude potrebno da se i ona kao predsednica vlade uključi u dijalog, „onda je moj posao da radim u interesu građana i štitim interese Srbije“.

„I zato nemam problema da se vidim s bilo kim sa kim treba da se vidim i da se dogovaramo o boljoj budućnosti Srbije, o normalnijoj situaciji u regionu i o stabilnijem regionu, za koji mislim da je prioritet jednako važan kao naše evropske integracije, jer jednog bez drugog nema“, podvukla je Ana Brnabić.