REM i Ratel: Nema plaćanja za "Must carry" kanale

Vesti 11. okt. 201719:04 > 19:10
Podeli:
Izvor: N1

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije - RATEL donela je rešenje o obavezi kablovskih operatora da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom - Prva, O2, Hepi i Pink.

U saopštenju se navodi da je RATEL rešenje doneo na osnovu zahteva Saveta REM-a koji je i utvrdio listu kanala.

Generalni sekretar REM-a Nenad Janković kratko je rekao UNS-u da je REM imao obavezu da utvrdi listu obaveznih kanala po članu 106 Zakona o elektronskim medijima.

U obrazloženju, RATEL navodi da su utvrđeni programi za koje postoji obaveza prenosa, u cilju ostvarivanja javnog interesa i zaštite medijskog pluralizma.

Na pitanja N1 da li će RATEL operatorima tražiti finasijsku nadoknadu za emitovanje nacionalnih kanala, upućeni smo na saopštenje regulatornog tela u kome se konstatuje da RATEL nema zakonska ovlašćenja za nadzor, kažnjavanje i oduzimanje dozvola kablovskim operatorima, već je navedenim odredbama samo uređen postupak saradnje sa organom nadležnim za radiodifuziju.

Kako se u ovom saopštenju RATELA ne pominje mogućnost nametanja plaćanja nacionalnim emiterima za obaveznu distribuciju njihovih kanala u kablovskim sistemima, ta inicijativa nekoliko privatnih TV kanala sa nacionalnom frekvencijom zaustavljena je ovakvom odlukom RATELA.