"Za slobodu medija": Neosnovane ocene premijerke o medijima

Vesti 11. okt. 201715:34 > 15:42
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Grupa "Za slobodu medija", koja okuplja medije, medijska udruženja, organizacije civilnog društva, novinare i novinarke, građane i građanke, saopštila je da smatra neosnovanim i paušalnim ocene premijerke Ane Brnabić o novinarstvu i medijima Srbije.

Grupa zbog toga poziva premijerku na javni dijalog o ovoj problematici, suštinski značajnoj za ostvarivanje javnog interesa u medijskoj sferi.

 Posle obraćanja premijerke u Evropskom parlamentu, Grupa ističe da je nužan razgovor o temama istraživačkog i nepristrasnog novinarstva, finansijskim pritiscima na nezavisne medije, pitanju novina „Vranjskih“ i drugih lokalnih medija, kao i slobodi govora i pravu medija da slobodno i odgovorno, bez pritisaka i državnog uplitanja, rade svoj posao u interesu javnosti.

Imajući u vidu da je sama Ana Brnabić rekla da želi da o svemu tome razgovara i da vidi „da li tu zaista ima nečega“, ocenjujemo da bi naš javni sastanak s njom doprineo boljem međusobnom razumevanju i pozitivno uticao, kako na način informisanja građana i građanki, tako i na ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela ulaskom u proces evropskih integracija.

„Pozivamo premijerku da učini sve kako bi ovakav javni dijalog bio što hitnije održan i molimo je da nam na našu molbu odgovori u sledećih 10 dana“, navodi se u saopštenju.

Sejdinović: Izjave Brnabić o medijima cinizam i ignorancija

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić svojim izjavama o medijskoj sceni na najbolji način prezentuje „cinizam i ignoranciju“.Sejdinović je za Betu ocenio da su upravo taj „cinizam i ignorancija“ Brnabić najverovatnije bile preporuke za „mesto premijerke u jednom autoritarnom sistemu“.

Brnabić je juče u Evropskom parlamentu u Briselu izjavila da ne smatra da u Srbiji nema istraživačkog novinarstva, ali da „nema objektivnog novinarstva, jer je jako malo objektivnih novinara“.

„Njene izjave su pre svega zlonamerne i pokazuju potpuno neznanje kako bi mediji trebalo da funkcionisu u demokratskoj zemlji i koja bi trebalo da bude njihova uloga, a ona iznosi i neke tvrdnje koje su proverljivo netačne“, kazao je Sejdinović.

Prema njegovom mišljenju, tvrdnje koje je iznela Brnabić ukazuju da Vlada Srbije nema nameru da obezbedi elementarne uslove za medijske slobode.

„Osim toga, te izjave pokazuju i da se Srbija, bez obzira na otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, u smislu demokratizacije i vladavine prava, mnogo brze priblizava Erdoganovoj Turskoj nego EU“, dodao je Sejdinović.