Teodorović: Opozicija nedorasla izazovu, populizam ipak jači

Vesti 11. okt. 201709:33 > 09:34
Podeli:
Izvor: N1

Živimo u politički nezrelom društvu, gde je opozicija nedorasla izazovu, a vlast to oberučke koristi. Kako inače objasniti da i pored nekoliko skandala vlasti samo u Beogradu, koji bi trebalo da okrenu javnost protiv nje, vi i dalje imate situaciju u kojoj i dalje vlada populizam, ocenio je novinar Miloš Teodorović.

Urednik beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa je u Prelistavanju štampe rekao je da bitno kako će javnost reagovati na predstojećim beogradskim izborima, jer se pokazalo da i pored nekoliko skandaloznih odluka vlasti, populizam i dalje jak.

„Tema ovih izbora u Beogradu je vlast a ne opozicija. Beograd je grad koji je jako puno istrpeo od naprednjačke vlasti. Ukoliko uzmete u obzir da su ukinuta socijalna davanja ugroženim kategorijama, da je podignut objekat ‘Beograd na vodi’ po krajnje netransparentnim pravilima i tu su završili u nasilju, da je privatizacija Studija B završena i pretvorena je u privatnu televiziju, da ne uzimam ove epizode sa krajnje nejasnim rekonstrukcijama navrat-nanos, sve su to znaci da su Beograđani jako puno platili cenu ove vlasti… U datim okolnostima, vlast bi trebalo da vodi ljutu bitku sa opozicijom, a ne stiče se utisak da je to tako“, ocenio je Teodorović.

 Prema njegovim rečima, na predstojećim izborima će se videti koliko je jaka politika naprednjačkog populizma.

Pisanje Blica da će Dragan Šutanovac biti gradonačelnik Beograda, Teodorović ocenjuje kao reakciju „opravdane nervoze Demokratske stranke“.

„Ako bi Šutanovac bio kandidat, to bi bila reakcija opravdane nervoze DS-a“, kaže Teodorović i dodaje da je danas opozicija stavljena na stub srama što je, kako kaže, iritantno, i morali bismo imati donekle razumevanje za njihove reakcije.

S druge strane, kako kaže, to nije opravdanje.

„Opozicija je slaba, slabo je reagovala na aktuelna dešavanja, ali s druge strane, doživljaju satanizaciju u svim režimskim medijima…To nije opravdanje, ali ću vas podsetiti da je i Slobodan Milošević bio 10 godina na vlasti uprkos delovanju opozicije“, kaže Teodorović.

Dodaje da i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković „vrlo neodlučno“ deluje na koji način će se postaviti prema nastupu na beogradskim izborima i da je, kako kaže Teodorović, krajnje vreme da se o tome izjasni.

„Janković i ne priželjkuje podršku DS, videli smo ko mu je došao na miting u petak, bili su Jeremić, Tadić…“, kaže Teodorović.

Poseta Erdogana u „populističkom stilu“

Posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, Teodorović ocenjuje kao susret dva jaka lidera koja „vladaju u populističkom smislu“.

„Jučerašnja poseta je očekivana – sreću se dva jaka lidera, koja vladaju u populističkom stilu. U tom smislu, oni su se razumeli, pakuju sve u ekonomiju, šaljući tako poruke građanima – ‘nas susret je u vašem interesu'“, ocenio je Teodorović i dodao da će današnja poseta Novom Pazaru „biti spektakl“.

Kako kaže, to je osetljiva sredina, jer se jedan broj Bošnjaka u Novom Pazaru identitetski lakše prepoznaje u Turskoj nego u Srbiji i da bi Beograd trebalo da se zapita zašto je to tako.

„Razgovori sa Erdoganom bili su fokusirani na Turski tok i kako realizovati novostečeno prijateljstvo“, kaže Teodorović i dodaje da sumnje u realizaciju Turskog toka postoje, i one su pre svega vezan eza reakciju Evropske unije.

„Južni tok je propao zbog pritisaka iz EU, što možda nije bilo korektno. Ovde se čini da se EU ne pita previše, jer je i Erdogan zauzeo takav stav, a i znamo da je Nemačka predložila kurs ne potpunog utezanja odnosa sa Turskom“, rekao je Teodorović.

Brnabić bi trebalo da ima više razumevanja za medije

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da u Srbiji nema objektivnog novinarstva, Teodorović kaže da bi ona trebalo da ima više senzibiliteta prema medijima i prema demokratiji, s obzirom da dolazi iz nevladinog i ekspertskog sektora.

 „Međutim, vidimo da se ona ponaša, po onome šta govori, kao član vladajuće porodice u koju je ušla spletom neverovatnih okolnosti i u kojoj pravda svoju poziciju…Ona kaže da su svi nedeljnici protiv Vučića što apsolutno nije tačno“, kaže Teodorović.

„Bilo bi zanimljivo pitati je šta ona zamišlja pod terminom slobodnog novinarstva, a ovakve izjave treba joj dopisati na listu minusa…Sada bi bilo dobro da Dejvid Mekalister, koji poznaje Srbiju, kaže: ‘Gospođo Brnabić, zašto ste tako loše reagovali kada je jedan od tih medija otkrio aferu ‘tetka iz kanade’? Ili slučaj automobila koje je MUP poručio bez tendera“, upitao je Teodorović.

On smatra da bi neko trebalo da traži objašnjenje, jer, kako kaže, u svakoj razvijenoj demokratiji sve to bi bilo skandal, ali mi smo daleko od te demokratije. „To ne treba da bude izgovor, mi ka tome težimo“, kaže Teodorović.

„Moguće da ju je neko pitao izvan sastanka u Briselu, ali ne verujem da ona to doživljava kao neki vid pritiska“, dodao je.

Manipulacija Republikom Srpskom

Teodorović kaže i da vlasti u Srbiji koriste Republiku Srpsku za učvršćivanje svoje vlasti, jer izjavama koje daje, zadržava uz sebe biračko telo okrenuto nacionalističkim stavovima.

„Manipulativna funkcija Beograda zasniva se na činjenici da će Beograd koristiti RS onoliko koliko će mu koristiti u učvršćivanju vlasti, za ona biračka tela okrenuta ka nacionalizmu. I to ide u korist i jednima i drugima“, kaže Teodorović.

Međutim, zbog spoljnopolitičkih faktora, Srbija mora, kako kaže, da vodi računa gde su granice.

„Beograd zbog spoljnopololitičkih faktora mora da vodi računa gde su granice, dokle se može ići sa tim izjavama. Zarad unutrašnjepolitičkih motiva, oni će ići mnogo dalje“, kaže Teodorović.

Pogledajte gostovanje u Novom danu: