Šta sve muči Radovana Karadžića u pritvorskoj sobi

Vesti 10. okt. 201717:32 > 19:55
Podeli:
Izvor: N1

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, pojavio se u sudnici u Hagu, prvi put posle prvostepene presude kojom je osuđen na 40 godina zatvora za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Na statusnoj konferenciji pred početak žalbenog postupka, Karadžić je govorio o problemima sa kojima se suočava u pritvorskoj jedinici. Tražio je da mu boravak u ćeliji bude olakšan, tako što će mu biti obezbeđeni frižider, srpski kanali, bolji kompjuter i internet…

U haškoj sudnici ponovno bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Iako ima nove zahteve za „lagodniji“ boravak u ćeliji, medicinskim tretmanom je – kaže – zadovoljan.“Tako da je moje zdravstveno stanje znatno, znatno bolje i ja se osećam znatno popravljeno…“

Ali, uslovima u kojima borave zatvorenici u pritvoru – nezadovoljan. Zato ima listu zahteva: traži lapotop, internet i mogućnost korišćenja skajpa.

„Uopšte mi nije jasno zašto su teškoće tolike oko laptopa, ja sam to i ranije tražio da bi nam trebalo  omogućiti pristup internetu pod uslovom da mi ne aplodujemo nešto, ali da daunlodujemo, to bi svakako trebalo“, rekao je Karadžić.

U sudnici je danas govorio i potrebi da gleda kanale na srpskom jeziku, ali i da u ćeliji ima frižider. Tražio je od sudije Teodora Merona da se to promeni…

„Što se tiče televizije, imali smo dve televizije iz Bosne, jednu srpsku i jednu muslimansku, sada nemamo nijednu, tako da se nadamo da će i to biti rešeno, mada izgleda da treba da glasamo, pa ako Hrvati ne budu glasali za srpsku televiziju, nećemo je dobiti“, požalio se Karadžić.

Sudija, međutim, ima jasan stav. „Vi izgleda mislite da je imam neograničene moći, ali nije tako“, rekao je Meron.

Tribunal je prvostepenom presudom, izrečenom 24. marta, osudio Karadžića na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za Srebrenicu.

„Sloboda je dragocena“, takođe, kaže Karadžić, a hoće li je on i dočekati biće poznato sledeće godine, kada se očekuje izricanje pravosnažne presude.