Brnabić: Želimo reforme, da u EU ne budemo "hroma članica"

Vesti 10. okt. 201715:26 > 18:26
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u Briselu da Vlada želi da uspešno sprovede reforme kako bi Srbija postala ravnopravna članica Evropske unije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Briselu, gde se obratila  Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Prethodno Brnabićeva se sastala sa izvestiocem EP Dejvidom Mekalisterom i predsednikom Evropske narodne partije Manfredom Veberom.

Predsedavajući Komiteta i specijalni izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, najavljujući premijerku, zatražio je od Brnabić da, osim o ekonomskim dostignućima Vlade, posveti pažnju u svom obraćanju i pitanjima vladavine prava, medijskih sloboda i odnosu države prema nevladinim organizacijama.

Predsednica Vlade je istakla da je njena strategijska agenda na čelu Vlade Srbije digitalizacija i obrazovanje. Ona je navela da je takav strategijski kurs njene Vlade omogućila prethodna, sređivanjem stanja u javnim finansijama i izbegavajući bankrot koji je pre tri godine pretio Srbiji.

Sesiji Komiteta na kojoj je govorila premijerka Brnabić prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski premijer Igor Mirović, ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Nakon obraćanja Ane Brnabić, poslanici EP, članovi Komiteta za spoljne poslove postavljali su pitanja predsednici Vlade Srbije. Među postavljenim pitanjima bilo je i kako Srbija namerava da poboljša susedsku politiku u svetlu reakcije na oslobađujuću presudu Naseru Oriću, da li će Srbija nastaviti da opstruiše Kosovo u pristupanju međunarodnim institucijama, što ukazuje na pravu prirodu nemara Srbije u procesu normalizacije odnosa između Prištine i Beograda…

Na sastanku s Mekaliserom: „Srbija podržava suverenitet Španije“

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Srbija podržava celovitost i suverenitet Španije, iako to nisu činile neke druge države u slučaju samoproglašenja nezavisnosti Kosova.

Brnabić je u razgovoru s predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom rekla da Srbija principijelno stoji na stanovištu poštovanja međunarodnog prava, saopštila je Vlada Srbije.

Prema ranijim najavama, Brnabić je tokom posete Briselu trebalo da Evropskoj komisiji prenese pismo s pitanjima o stavu Komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, ali je predsednik Aleksandar Vučić rekao da se od toga odustalo na zahtev Španije.

Uoči posete Briselu, svoje prve od stupanja na čelo Vlade, Brnabić je rekla da će s evropskim zvaničnicima razgovarati o stavu Evropske komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Brnabić je Mekalisteru rekla da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da Beograd čini sve kako bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja.

Mekalister je izrazio uverenje da će Srbija do kraja godine otvoriti poglavlja za koja je spremna i rekao da postoji nesmanjeno interesovanje evropskih parlamentaraca za evropski put Srbije, posebno posle objavljivanja konkretnije perspektive članstva, izraženoj kroz najavu strategije proširenja za Srbiju i Crnu Goru Žan-Kloda Junkera, navodi se u saopštenju Vlade.

On je rekao da će tako važan signal sigurno biti praćen još većim interesovanjem za reformske procese u Srbiji, koji su već prepoznati kao nešto što je donelo dobre i konkretne rezultate u oblasti ekonomije. Mekalister je rekao da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put otuda značajan kako za Srbiju tako i za EU, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

“Suočićemo se sa ishodom dijaloga o Kosovu”

Premijerka je tokom rasprave u Evropskom parlametnu stavila do znanja da će Srbija biti spremna da se suoči s ishodom dijaloga svih društvenih i političkih činilaca i stavom o budućnosti Kosova, kakav god taj stav bio.

Ona je želela da ukaže na to da je Srbija dosad sprovela najveći deo dogovora u Briselskom sporazumu, dok Priština nije ni počela da primenjuje okosnicu tog sporazuma, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

I, kako je podvukla, mora se imati na umu da se „Srbija tu odgovorno ponaša, a pošteno je reći da to Priština ne čini“.

„Priština nije sprovela Briselski sporazum, čak ni počela da radi na tome, a Srbiju i dalje pitate hoćete li saradjivati, blokirati ih oko ulaska u Unesko, a Priština ne sprovodi ključni deo Briselskog sporazuma“, naglasila je predsednica srpske vlade.

Ana Brnabić je navela da je srpski predsednik Aleksandar Vučić, što je novi dokaz „odgovorne politike“, pozvao na dijalog o stavu Srbije prema kosovskom pitanju i budućnosti Kosova, tako da se krajem godine očekuje da o tome iznesu mišljenja sve srpske parlamentarne stranke, organizacije civilnog društva, mediji, crkva, verske zajednice.

Na sastanku s Veberom: „Srbija pouzdan i kredibilan partner EU“

Brnabić se sastala i s predsednikom Evropske narodne partije Manfredom Veberom (EPP) kojem je rekla da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Ona je rekla da uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja unutrašnje reforme, jer one doprinose boljem životnom standardu i većem kvalitetu života svih građanki i građana Srbije.

Premijerka je dodala da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara naporima i rezultatima koje je Srbija postigla u pregovaračkom procesu, kao i iskazanoj političkoj volji, dodajući da je veoma važno da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica.

Ona je rekla da Srbija ostaje opredeljena da dijalogom rešava sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima, ali i da najveći problem predstavlja gledanje u prošlost, revizija istorije i oživljavanje prevaziđenih ideologija u susedstvu.

Veber je rekao da je EPP izuzetno zainteresovana za stabilnost celog regiona zapadnog Balkana, ali i da je neophodno meriti i ocenjivati pojedinačan napredak svakog od kandidata, navodi se u saopštenju vlade.

Srbija je nesumnjivo prepoznata kao važan faktor stabilnosti, kao i konstruktivan partner EU po pitanjima koja su od značaja za celu EU, rekao je Veber i pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije i očiglednu političku volju za nastavkom reformi i evropskim integracijama, kao važnom instrumentu za poboljšanje perspektive građana Srbije.

Sednica Odbora: „Prethodna vlada skrenula Titanik s puta ka ledenom bregu“

Izvor : N1

Brnabić je na sednici Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta rekla da su makroekonomska stabilnost, reforma javne administracije i vladavina prava stubovi dugoročnog razvoja Srbije, ali i neophodni za ulazak zemlje u EU.

Ona je istakla da Srbija želi da uđe u EU i da je jedan od razloga zašto je prošle godine ušla u vladu, zato što je tadašnji premijer Aleksandar Vučić naveo prave razloge za evrointegracije – ne zato što u EU ima novca, već zato što su reforme važne za srpske građane i kompanije.

„Kada budemo spremni da uđemo u EU i kada EU bude spremna da nas primi, želimo da budemo ravnopravna članica EU“, rekla je Brnabić i dodala da Srbija ne želi da uđe u Uniju kao „hroma članica“ već želi da završi svoj posao.

Ona je rekla da ako Srbija ne obezbedi nova radna mesta i ne bude uspešna u reformama, čak i da uđe u EU, EU joj neće doneti bolji život.

Od tri stuba razvoja Srbije, ali i evrointegracija, najviše je urađeno na fiskalnoj stabilizaciji, rekla je Brnabić i dodala da sada Vlada može da se posveti održivom rastu.

Brnabić je rekla da je prethodna Vlada mnogo uradila s nepopularnim merama fiskalne stabilizacije i drastičnim rezovima u potrošnji, rezanjem plata i penzija.

Ona je dodala da Srbija danas ima makroekonomsku stabilnost i da je nasledila vladu koja ima najbolji budžet u prethodnih 10 godina. Prošla godina je bila prva s primarnim fiskalnim viškom, dok je putanja javnog duga preokrenuta – prošla godina je završena s javnim dugom na 73 odsto, dok je danas na oko 65 odsto, rekla je ona.

Navodeći da je prethodna vlada uradila mnogo da se izbegne bankrot, koji je prema Svetskoj banci bio udaljen tri meseca, Brnabić je rekla da je ta vlada „skrenula Titanik s puta ka ledenom bregu“.

Brnabić je rekla da nova vlada može da se posveti rastu i da on može biti zasnovan na dobrom obrazovanju i digitalizaciji.

Za digitalizaciju postoje veliki potencijali za uvodjenje IT tehnologija u različite sektore od poljoprivrede do medicine, rekla je Brnabić i navela da je IT industrija sektor s najbržim rastom u Srbiji – oko 10 odsto, dok razvoj softvera beleži rast od 20 odsto. „To se desilo bez podrške Vlade, a pitam se šta može da se uradi s podrškom vlade“, rekla je ona.

Sednicom je predsedavao šef Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za Srbiju David Mekalister koji je u uvodnom izlaganju rekao da uspešna integracija Srbije i Zapadnog Balkana traži mnogo napora, ali da se investicija isplati.

„Odnosi s Rusijom tradicionalno dobri, ali građani smatraju da veća podrška stiže od EU“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Evropskom parlamentu da su odnosi Srbije s Rusijom tradicionalno, ekonomski i kulturno-verski dobri, da je Rusija bila na strani Srbije prilikom NATO bombardovanja i viđena je kao prijatelj, ali da većina Srba smatra da je Evropska unija Srbiji dala najveću novčanu podršku i potporu.

Najnovije istraživanje pokazuje da je 49 odsto građana Srbije i preko 80 odsto poslanika u srpskom parlamentu za ulazak u EU, a 66 odsto građana podržava reforme za članstvo u EU, rekla je premijerka Brnabić, odgovarajući na pitanja poslanika u Spoljnopolitičkom odboru Evropskom parlamentu.

Ona je rekla da Srbija takođe ima slobodnu trgovinsku zonu s Rusijom i zavisi od uvoza ruskog gasa, navodeći i da članice EU razvijaju veoma korisne ekonomske i druge veze s Rusijom.

Odgovarajući na primedbe da Srbija održava i vojne vežbe s Rusijom, ona je uzvratila da Srbija želi da ostane vojno neutralna i predočila da je daleko veći broj vojnih vežbi srpska armija imala s NATO i SAD, nego s Rusijom.

Ona je rekla da poslanici Evropskog parlamenta moraju da deluju na temelju činjenica, a ne utisaka.

Prošle godine je Srbija imala 16 vojnih aktivnosti s raznim zemljama, a od toga devet s Amerikom, a po dve s balkanskim zemljama i NATO u sklopu Partnerstva za mir, jednu s Mađarskom i dve vežbe s Rusijom, rekla je Brnabić.

Ove godine Srbija je učestvovala u 15 vojnih vežbi, od toga 13 s NATO, u tom sklopu sedam bilateralno s SAD, dok su dve vežbe održane s Rusijom.

Srpska premijerka je uzvratila na opasku poslanika EP Čarla Tanoka da saradnja s Rusijom „šteti evro-atlantskim težnjama Srbije“, naglasivši da Srbija „veoma otvoreno kaže da ne stremi evro-atlantskim integracijama, već ulasku u Evropsku uniju“.

„Mi ne želimo da budemo član NATO, želimo da očuvamo našu vojnu neutralnost, a to su brojke koje dokazuju da smo mi istinski vojno neutralni“, podvukla je Ana Brnabić.

“Srbija predvodnik u poštovanju prava manjina”

Predsednica Vlade Srbije je ukazala na činjenicu da je pitanje nacionalnih manjina u Srbiji uređeno na najbolji način u Evropi i primetila da u Sloveniji, članici EU, Italijani i Mađari imaju manjinska prava, a Srbi nisu iako su po broju najveća manjina.

„Mi to pitanje sa Slovenijom, za nas veoma prijateljskom zemljom, i ne potežemo“, rekla je Ana Brnabić je u razgovoru s poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP, odgovarajuće i na neke tvrdnje da bi srpske vlasti morale da se bolje pobrinu za poštovanje prava manjina.

Ona je istakla činjenicu da je „Srbija u Evropi jedan od predvodnika u poštovanju prava nacionalnih manjina i zemlja s najvećim brojem etničkih i nacionalnih manjina, i to njih 26“.

Predsednica vlade je navela da u Srbij postoje institucije Saveta nacionalnih manjina – 21 takvo telo preko kojih manjine mogu učestvovati u političkom, ekonomskom i kulturnom životu zemlje.

Po njenim rečima, na 15 različitih jezika se održava nastava u školama, šest je zvaničnih različitih jezika u opštinama, naročito u Vojvodini.

„Srećna sam šta smo uradili u prvih 100 dana“

Izvor : N1

Premijerka je rekla da je nova Vlada počela u teškim okolnostima suočena sa štrajkovima, ali da je, kad su rešena ta pitanja, mogla da nastavi rad prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić. Ona je izjavila da je zadovoljna onim što je Vlada uradila u prvih 100 dana.

„Srećna sam šta smo uradili u prvih 100 dana“, rekla je Brnabić na sednici Spoljnopolitičkog opdbora Evropskog parlamenta.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije posvećena učlanjenju u EU, pre svega sprovođenju reformi ne zbog ulaska u EU, već zato da bi Srbija bila bolje mesto za život.

„Počeli smo u teškim okolnostima, suočeni sa štrajkovima, ali kad smo to rešili kao tim… Mogli smo da nastavimo rad prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić. Posle toga, mogu reći da smo imali uspešnih sto dana“, rekla je Brnabić koja boravi u dvodnevnoj poseti Briselu.

O povećanju plata i penzija iduće subote

Brnabić je u Evrpskom parlamentu rekla i da je vlada zbog ranijeg budžetskog manjka bila primorana da smanji penzije, koje su malo porasle, a od oktobra će biti veće za više procenata, pošto se očekuje dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ona je time odgovorila na opasku slovenačkog poslanika Ive Vajgla da je odluka srpske vlade o smanjivanju penzija bio „katastrofalan potez“.

Ana Brnabić je objasnila da su prethodne vlade, iako je u budžetu bio manjak i Srbija je srljala u bankrot, iz političkih razloga povećavale penzije, dok će sad biti veće penzije, ali u stabilnim uslovima budžetske konsolidacije.

Srpska premijerka je dodala da će takođe biti povećane plate zdravstvenih i prosvetnih radnika, rekavši da se nada da će to moći da obelodani iduće subote.