Erdogan razgovarao sa Vučićem, 12 sporazuma sa Turskom

Vesti 10. okt 201711:21 > 13:44
REUTERS/Marko Đurica

Ispred Palate Srbija priređen je svečani doček turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji je potom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U čast turskog predsednika je postrojena garda i intonirane su himne Srbije i Turske. Svečanom dočeku su prisustvovali i ministri Vlade Srbije.

REUTERS/Marko Đurica

Vučić i Erdogan su razgovarali nešto duže od jednog sata, a potom su nastavili razgovor na plenarnom sastanku sa članovima delegacija dve zemlje.

Posle plenarnog sastanka potpisano je 10 međudržavnih sporazuma i dogovorena su još dva, rekao je Vučić.

Koji sve sporazumi su potpisani

REUTERS/Marko Đurica

Vučić i Erdogan su potpisali zajedničku deklaraciju o osnivanju Visokog političkog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Srbija i Turska potpisale su više međudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, među kojima je proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini iz 2009. koje su potpisali ministri trgovine Srbije i Turske Rasim Ljajić i Nihat Zajbekči. Proširenje sporazuma o slobodnoj trgovini omogućiće Srbiji bescarinski izvoz suncokreta i goveđeg mesa.

Ministar Ljajić i potpredsednik turske vlade Fikri Išik potpisali su memorandum o saradnji vlada na restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad.

REUTERS/Marko Đurica

Sporazume o saradnji potpisali su i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i Turske Vejsel Eroglu u oblasti šumarstva i voda.

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka građevine Zorana Mihajlović potpisala je sa ministrom Mehmetom Ozhasekijem sporazum o saradnji u urbanizmu.

Potpisani su i pismo o namerama o jačanju saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, program saradnje u oblasti obrazovanja, memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu, kao i parnog kupatila u Beogradu.

Potpisano je i pismo o namerama u oblasti energetike.

Dvojica predsednika obratiće se danas učesnicima Poslovnog foruma Srbija-Turska.

Erdgoan bi trebalo da razgovara i s predsednicom Skupštine Majom Gojković.

Drugog dana posete, Erdogan će posetiti Novi Pazar koji je ukrašen bilbordima s njegovim likom i zastavama Srbije, Turske i bošnjačkom zastavom.

Predsednik Turske je sinoć doputovao u posetu Srbiji.

Posetu turskog predsednika Srbiji prati veliki broj novinarskih ekipa i visoke mere obezbeđenja. U oklini Hotela Hajat raspoređeni su naoružani turski bezbednjaci i pripadnici SAJ.