Sve češći obračuni na ulicama Novog Sada

Vesti 09. okt. 201719:26 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Ubistvo mladića ispred novosadskog kluba "The End" četvrto je ubistvo u tom gradu u poslednjih godinu dana. I dok stručnjaci za bezbednost ukazuju na sve češće obračune navijačkih i kriminalnih grupa, političari za talas nasilja, između ostalog, krive rečnik opozicije.

Novi Sad – bezbedan grad, bila je krilatica gradskih vlasti u vojvođanskoj prestonici. U poslednjih godinu dana, rolne policijske trake govore sasvim drugu priču.

U novembru prošle godine tridesetogodišnja devojka ubijena je u sačekuši, a mesec dana kasnije dva mladića, od kojih je jedan bio vođa navijača, na smrt su pretučena ispred kafane. U obračunu dve kriminalne grupe ispred osnovne škole ranjen je Niko Uskoković Skole, a samo dan kasnije zabeleženo je još jedno ranjavanje.

U martu je muškarac upucan ispred kazina, da bi nepunih mesec dana kasnije policajac ubio begunca u centru grada. Leto je obeležilo ranjavanje mladića na taksi stajalištu u junu, a nova pucnjava usledila je par dana nakon toga. Krajem avgusta dva mladića ranjena su u igraonici, da bi ovog vikenda ubijen mladić ispred noćnog kluba.

Za prvog čoveka grada, u pitanju nije pravilo, već samo incidenti.

„Uvek imate problem da jedan, dvojica ili desetorica neodgovornih pokvare priču 400.000 odgovornih ljudi. I mi svi treba da se stidimo zbog jednog neodgovornog“, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Čovek koji je preko 35 godina proveo u policiji, a sada studentima predaje bezbednost i kriminalistiku kaže – svi obračuni imaju isti potpis, jer živimo u vremenu borbe za prevlast na narko tržištu.

„Jedno rivalstvo između kriminalnih ili navijačkih grupa došlo je do te mere da su sukobi svakodnevni. Činjenica je da je u Novom Sadu u poslednjih godinu – godinu i po dana bilo nekoliko takvih obračuna, ali svi su vezani za navijače. Svi su vezani za navijače i svi su vezani za drogu“, smatra Zdravko Skakavac, sa Fakulteta za pravne i poslovne studije „Lazar Vrkatić“.

Gradonačelnik Novog Sada ima drugačiju teoriju – smatra da je u pitanju problem celog društva, ali posebno ističe izjave koje su funkcioneri njegove, Srpske napredne stranke, pripisivali opoziciji.

„Kakvu atmosferu mi svi pravimo u društvu? Da li je atmosfera da vi pozivate na linč, ili da ćete urinirati nekom na grobu, ili da će neko da visi na banderi ili prođe kao Čaušesku? Da li takva atmosfera pomaže u smirivanju ovakvih stvari ili preventivno deluje?“, rekao je Vučević.

Preventiva ne postoji, a nakon istrage – slučajevi ostanu zakočeni na sudu, kažu stručnjaci. Najveći deo onih koji povlače oroze su povratnici sa više desetina krivičnih dela koji se retko i sporo procesuiraju. Čak i ako budu osuđeni, najčešće se dešava da se njihova rešenja za izdržavanje zatvorske kazne i po nekoliko puta odlažu.