Izmene zakona o obrazovanju i "novi koncept državne mature"

Vesti 09. okt. 201718:18 > 18:19
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije usvojila je na Predlog zakona o dualnom obrazovanju i predlog izmena Zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, saopšteno je posle sednice Vlade.

Kako se navodi, predlog zakona o dualnom obrazovanju donosi se u cilju prilagodjavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama privrede i smanjivanju nezaposlenosti ljudi starih do 25 godina i omogućavanja zaposlenja mladima odmah posle srednje škole.

Izmene zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju odnose se na usaglašavanje sa zakonima o obrazovanju koje je nedavno usvojila Skupština Srbije.

Vlada je saopštila da se izmenama zakona uvodi „novi koncept državne mature“ koja treba da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogući prohodnost učenicima na sledeće nivoe obrazovanja.

Izmenama se redefiniše vreme koje je predvidjeno da učenici provode u školi, „čime se gradi drugačija slika škole koja treba da bude mesto za učenje i razvoj učenika, ali se i oslobadja prostor za vannastavne aktivnosti koje su ranije bile zapostavljene“.

Kako se navodi, izmenama se proširuju mogućnosti za obrazovni turizam, odnosno škole i specijalizovane ustanove za decu i učenike koje imaju odgovarajuće uslove mogu postati centri za realizaciju nastave u prirodi, čime bi, prema tvrdnjama Vlade, bili sniženi troškovi takvih aktivnosti.

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je i Odluku o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“, koji, kako se navodi, predstavlja priliku da privatni sektor doprinese razvoju rudarskog sektora u Srbiji i bude ključni pokretač direktnih stranih investicija.

Radnu grupu čine predstacnici Vlade i društva „Rio Sava“, koje pripada globalnoj rudarskoj kompaniji „Rio Tinto grupa“ i koje je, kako se navodi, uložilo značajna sredstva u geološka istraživanja u Srbiji.Vlada Srbije donela je i Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju izmedju Srbije i kompanije „Tajpa tekstil“ iz Turske, koja je vodeći proizvodjač i izvoznik u oblasti tekstilne proizvodnje i tržišta, a zainteresovana je za otvaranje novog proizvodnog pogona u Kraljevu.

Tim projektom kompanija bi, u toku petogodišnjeg investicionog perioda, uložila u proizvodnju 35 miliona evra i zaposlila oko 2.500 novih radnika, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.