Premijerka ide u Brisel, ne i pismo o Kosovu i Kataloniji

Vesti 09. okt. 201718:01 > 18:11
Podeli:
Izvor: N1

Premijerka Ana Brnabić od sutra boravi u Briselu, ali pismo s pitanjima o odnosu Evropske komisije prema pitanjima Kosova i Katalonije neće nositi. Dražavni vrh Srbije je, kako kaže predsednik Vučić, na molbu Španije, odlučio je da privremeno obustavi slanje pisma koje upozorava na primenu dvostrukih aršina Evropske unije.

Zašto Katalonija i Kosovo ne mogu da se porede? Kakve veze ima što je Španija članica EU, a Srbija ne? I kako to da poštujete Ustav Španije i njen teritorijalni integritet, a ne i Ustav Srbije koji jednako ne dozvoljava pravo na samoopredeljenje? Samo su neka od pitanja i kritika koje do evropskih zvaničnika zvanično neće doći. Jer pismo o kojem se danima govorilo i zbog kog je zasedao ceo državni vrh, ipak neće na put u Brisel s premijerkom.

„Pismo je završeno, ozbiljno je sastavljeno, ozbiljno urađeno, nećemo ga sada poslati“, rekao je Aleksandar Vučić, predsedik Srbije.

„Tako je, neću ipak poneti pismo u Brisel, zato što smo imali nekoliko razgovora s našim partnerima iz Španije koji su zamolili da zbog osetljivosti situacije tamo izađemo u susret i sada ne šaljemo to pismo“, kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade.

 Gotovo u glas kažu i premijerka i predsednik države – imaju obavezu da izađu u susret Španiji jer je Srbiji pomagala oko sporova o učlanjenju Kosova u Unesko i Interpol, ali i evropskih integracija. Slanje pisma zato odlažu, privremeno.

„To ćemo uraditi u narednom periodu. Kada? Obavestićemo vas. Ali mi od onoga što mislimo i od onoga što očekujemo, nećemo da odustanemo“, kaže Vučić.

Premijerkin dvodnevni boravak u Briselu biće prilika da evropskim zvaničnicima i uživo kaže da je Srbija u potpunosti saglasna sa njihovim stavom da treba poštovati tertorijalni integritet Španije.

„To što je EK rekla, sve je u pravu, samo smo mi mislili da to onda treba primeniti i na nas“, rekla je Brnabić.

Jer nije valjda, ironično konstatuje Brnabić, da neko misli da u Ustavu Srbije piše „ako neko hoće da proglasi nezavisnost, može, dobrodošao je!“