Marija Obradović potpredsednica PS Saveta Evrope

Vesti 09. okt. 201714:38 > 14:43
Podeli:
Izvor: N1

Šefica delegacije Skupštine Srbije u PS Saveta Evrope, Marija Obradović, izabrana je za potpredsednicu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i tu funkciju će obavljati tokom 2017. i 2018. godine.

Marija Obradović je poslanica je SNS, šefica skupštinske delegacije od ovog zasedanja i članica Političke grupe Evropskih narodnih partija (EPP).

U sastavu delegacije Srbije, koja učestvuje na oktobarskom zasedanju Parlamentarne skupštine, su i poslanici Biljana Pantić Pilja, prof. dr Žarko Obradović, Dubravka Filipovski, Jasmina Obradović, Elvira Kovač i Aleksandar Stevanović.

Glavne teme zasedanja su stanje ljudskih prava i poštovanje vladavine prava u Azerbejdžanu, Jordanu, Mađarskoj, Rumuniji i Ukrajini. Razmatra se i pitanje počinjenih zločina u Siriji, Avganistanu i Iraku. U dnevni red je ubačena rasprava po hitnom postupku, usled potrebe da se pronađe političko rešenje za krizu u Kataloniji.

Poslanicima će se obratiti i Miloš Zeman, predsednik Češke i Petro Porošenko, predsednik Ukrajine.

Tokom zasedanja se očekuje izbor izvestioca za Kosovo i Metohiju na Političkom komitetu i predstavljanje izveštaja nakon posete Srbiji izvestilaca Komiteta za monitoring PSSE u julu ove godine.