Ana Brnabić o tome šta piše u pismu Evropskoj komisiji

Vesti 09. okt 201714:10 > 14:35
Tanjug / Dimitrije Goll

Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je da će prilikom predstojeće posete Briselu razgovarati sa evropskim zvaničnicima o stavu Evropske komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti i ponovila da na molbu Španije neće nositi pismo sa pitanjima u vezi sa stavom Komisije.

„Stav Evropske komisije biće tema mojih sastanka“, rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje novinara šta piše u tom pismu Vlade Srbije, Ana Brnabić je rekla da je glavni stav da Evropska komisija mora biti jasno statusno neutralna.

Ona je rekla da je Evropska komisija potpuno u pravu kada kaže da poštuje Ustav Španije i teritorijalni integritet i da je isto takav i stav Srbije.

„Mi smo u potpunosti saglasni sa stavom Evropske komisije i to što je Komisija rekla, sve je u pravu, ali zašto to ne važi za nas“, rekla je Ana Brnabić.

Napomenula je da je u tom pismu i pitanje šta znači stav Evropske komisije da li je neko članica EU ili nije kada je u pitanju teritorijalni integritet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da na zahtev Španije, u ovom trenutku, Srbija neće poslati pismo Evropskoj komisiji, kao i da je pismo završeno, da je ozbiljno sastavljeno, ali da iako ga sada neće poslati Srbija ne odustaje od odgovora.

Premijerka je ranije izjavila da predsednik Vučić i Vlada pripremaju pismo za Evropsku komisiju i da će ga odneti kada bude putovala u Brisel.

Vlada će rešiti problem zloupotrebe bolovanja

Premijerka Srbije kaže da će Vlada u dogovoru sa sindikatima i Socijalno-ekonomskim savetom rešiti problem zloupotrebe bolovanja, naročito tokom sezona poljoprivrednih radova. Ona je kazala da se tu ne radi o maltretiranju ljudi, već o primeni zakona i zaštiti domaćih i stranih investitora, ali i ljudi koji rade. 

Navela je da se reč o problemu koji u Srbiji godinama postoji, a podaci pokazuju da u nekim fabrikama tokom sezonskih radova ostane samo 30 odsto radnika. 

„Moramo da nadjemo način da rešimo taj problem. Rrazgovaraćemo o tome i sa sindikatima i sa Socijalno-ekonomskim savetom“, rekla je Ana Brnabić. 

Ministri zdravlja i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije, Zlatibor Lončar i Zoran Đorđević saglasili su se sa stavom premijerke ističući da u okviru svojih resora aktivno rade na rešvanju problema zloupotrebe bolovanja.