Državni vrh Srbije o Oriću: Nema pravde za srpske žrtve

Vesti 09. okt 201711:07 > 13:40
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je oslobađajuća presuda za ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića dokaz da životi srpskih civila nisu jednako vredni kao životi drugih ljudi i da je to znak da će Srbija za pravdu uvek morati da se bori sama. Na presudu reagovali i Ana Brnabić, Ivica Dačić i Nela Kuburović.

Vučić je pozvao Srbe da, zbog oslobađajuće presude Oriću ne izgovore nijednu težu reč komšijama Bošnjacima i da sa njima grade prijateljstvo i budućnost.

„Istinu nijedan sud neće moći da sakrije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle susreta sa evropskim komesarom za humanitarna pitanja Hristosom Stilijanidesom i najavio da će Ministarstvo pravde Srbije reagovati.

Očigledno je da životi Srba nisu vredni kao životi nekih drugih ljudi, konstatovao je Vučić.

„Ali moja uloga, kao predsednika, je da ne kažem najstrašnije reči, jer je očigledno da život Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića nisu vredni kao životi nekih drugih ljudi, jasno je da srpska suza nema roditelja. Jasno je da ćemo za pravdu morati da se borimo mi sami, i da ćemo samo mi biti optuživani. Da nikada ni (Ramuš) Haradinaj ni Orić neće biti krivi, ako je po njihovim sudovima, za najveći broj Srba koji su stradali. A najviše je Srba stradalo na teritoriji bivše Jugoslavije, Srba i Bošnjaka“, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija morati da se protiv toga bori još snažnijom ekonomijom, većom snagom i jedinstvom, kao i većim radom.

„Da taj rad donese plodove za budućnost našoj deci. Da ne bežimo i ne skrivamo istinu od dece, da prihvatimo odgovornost tamo gde smo krivi, ali i da jasno govorimo gde su drugi krivi. Da gledamo u evropsku budućnost Srbije“, rekao je Vučić.

Brnabić: Poražavajući osećaj

Tanjug/Tanja Valič

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću na nju ostavila „užasan i poražavajući osećaj“.

„Ljudski mi je strašno da posle svega što se dogodilo nema pravde“, rekla je Ana Brnabić.

Dačić: Ima li kraja bezobrazluku

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da sudska odluka o oslobađanju bivšeg komandanta Armije BiH Nasera Orića poručuje da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara.

„Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Zar neko misli da se tako može graditi mir, stabilnost i pomirenje u regionu?“, upitao je Dačić.

Dačić je rekao da nikakav sud neće moći da opere srpsku krv sa ruku Orića i drugih zločinaca, te da će ih kazna stići kad tad.

On je ocenio za Tanjug da za razliku od Srba, ni muslimani, ni Hrvati, ni Albanci, nisu spremni da se suoče sa svojim ratnim zločinima.

Kuburović: Sramna odluka o oslobađanju Orića

Tanjug/Sava Radovanović

Ministarska pravde Nela Kuburović kaže da je sramna odluka Suda BiH da Nasera Orića oslobodi krivice za ratne zločine protiv zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine. Izrazila je uverenje da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Orića nastaviti da vodi ovaj slučaj.

„Sramna odluka Suda u BiH još jedna je potvrda da za ubice i zločince poput Orića nema kazne, a da za pobijene, preklane i mučene srpske žrtve nema nikakve pravde“, navela je Kuburović u saopštenju.

Zapitala je „da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio“.

 „Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna“, navela je ona.

Zapitala je i „da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi?“ i „da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?

„Mi u Srbiji vidimo žrtvu, bol, ubistvo, počinjen zločin… a ne da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Svako mora da odgovara za ono što je počinio, i mi od toga nećemo odustati“, rekla je.

Izrazila je uverenje da će Viši sud u Beogradu pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Orića za za ubistvo devet civila nastaviti da vodi ovaj slučaj. 

Prema njenim rečima, to je neophodno jer najmanje što dugujemo srpskim žrtvama i njihovim porodicama, jeste istina od čije su ruke izgubili svoj život.

„Srbija neće odustati od politike pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu, ali to moraju sve države jednako da žele i budu posvećene tome“, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.