Ogroman Vučićev bilbord još na zgradi univerziteta

Vesti 08. okt 201716:52 > 16:58
Bojana Janjić

Ogroman bilbord sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stoji na fasadi zgrade Novosadskog otvorenog univerziteta (NOU) još iz vremena kampanje za predsedničke izbore koji su održani u aprilu ove godine, a stručnjaci kažu da je kačenje političkog, propagandnog materijala na objekte obrazovnih institucija zakonom zabranjeno.

Uprkos tome, ni uprava NOU ni Grad Novi Sad bilbord do sada nisu uklonili, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Objekat u Ulici Vojvođanskih brigada već dugi niz godina nije u upotrebi, tačnije od velikog požara koji je u zgradi izbio 2000. godine, a vodi se kao zgrada kulture kojom većinskim delom upravlja NOU, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Iako se objekat godinama ne koristi, i dalje se vodi kao imovina NOU-a, pa je uprava davanjem odobrenja da se pano-bilbord postavi prekršila više zakona, navodi VOICE.

Novosadski otvoreni univerzitet odbio je da VOICE-u dostavi ugovor o zakupu prostora koji je sklopio sa Srpskom naprednom strankom ili bar da potvrdi da li taj ugovor uopšte postoji.

Za sada se ne zna da li je u pitanju poklon NOU-a Srpskoj naprednoj stranci, jer Agencija za borbu protiv korupcije još uvek nije završila postupak kontrole troškova izborne kampanje za izbor predsednika Republike 2017. godine.

Iz te agencije su naveli da do sada nisu dobili prijavu u vezi sa korišćenjem imovine NOU-a u političke svrhe, ali je monitoringom kampanje za predsedničke izbore registrovan spomenuti pano-bilbord.

Bez odgovora u Ministarstvu, sekretarijatu, Gradu, ni od Vučevića…

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije želelo VOICE-u da odgovori da li je upoznato sa potencijalnim kršenjem zakona u spomenutoj instituciji, niti da li je do sada reagovalo po tom pitanju, uz obrazloženje da je sve u nadležnosti organa pokrajine Vojvodine.

Istovremeno, i u Pokrajinskom sekretarijatu sa obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine su za VOICE kazali da nisu nadležni da odgovore na pitanja, niti da poseduju tražene informacije, tvrdeći da su nadležni Gradska uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove Grada Novog Sada i Gradska uprava za obrazovanje.

VOICE je odgovor pokušao da dobije i od uprave Grada Novog Sada, koja je pak pitanja prosledila Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije. Ni ta institucija nije odgovorila na zvaničan zahtev.

Ceo slučaj nije želeo da komentariše ni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je ujedno i potpredsednik Srpske napredne stranke i predsednik naprednjačkog gradskog odbora za Novi Sad.

Vučević, baš kao ni njegova stranka, nije odgovorio na pitanje ko je naložio postavljanje bilborda na zgradu NOU-a niti da li je za taj postupak izdata dozvola.

Trenutni direktor NOU-a Mirko Karakaš takođe nije želeo da govori za VOICE o spornom bilbordu koji stoji na fasadi NOU-a, niti o problemima u kojem se nalaze zaposleni.