Radić: Ruski migovi neće uticati na vojni balans na Balkanu

Vesti 08. okt. 201714:04 > 14:11
Podeli:
Izvor: N1

Nabavka šest lovačkih aviona MiG-29 iz Rusije za Srbiju je samo privremeno rešenje, koje neće uticati na balans vojne moći na Balkanu, jer je reč o polovnim avionima defanzivnog kapaciteta, izjavio je u razgovoru za Anadoliju vojni analitičar Aleksandar Radić.

„Ako krenemo od procene da je reč o polovnim avionima na isteku životnog veka, ono što mi dobijamo je mogućnost preživljavanja. Ovo je samo provizorno rešenje, a mi smo već izgubili previše vremena. Čak i da dobijemo na poklon od Zapada avione, mi nemamo vremena“, rekao je Radić.

On je objasnio da je reč o avionima proizvedenim u periodu od 1987. do 1991. godine, a da su inače migovi upotrebljivi 40 godina, kao i i da predstavljaju defanzivno sredstvo za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Srbije.

„Ukoliko bi bili modernizovani, oni bi mogli da imaju ofanzivni kapacitet, ali modernizacija nije ugovorena. Ugovoren je samo prijem šest ruskih aviona, remont četiri naša aviona, a onda kada se naši remontuju i remont tih ruskih“, naveo je Radić.

On ocenjuje i da nabavka tih aviona neće uticati na balans vojne moći na Balkanu, jer osim što su defanzivnog kapaciteta, Mađarska već ima savremenije avione, a Hrvatska i Bugarska su trenutno pred nabavkom aviona.

Komentarišući najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će migovi biti predstavljeni na aerodromu u Batajnici 20. oktobra na Dan oslobođenja Beograda, čemu bi trebalo da prisustvuje i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, Radić kaže da će oni tada biti pokazani javnosti i to na zemlji.

„Oni će 20. oktobra biti pokazani javnosti i to na zemlji, a ako ih budete brojali videćete da ih nema šest nego pet, jer je jedan već vraćen u Rusiju zbog pravnih stvari. Oni neće leteti više meseci. Oni koji će leteti 20. oktobra će biti ruski avioni koji će odmah po završetku manifestacije biti vraćeni u Rusiju“, dodao je Radić.

Kao pravo rešenje vidi, pod uslovom kada bi država imala novac, organizovanje međunarodnog tendera i da se izabere model nabavke koji će omogućiti afirmaciju srpske industrije. Radić je zaključio i da bi jedna zemlja kao što je Srbija trebalo optimalno da ima između 18 i 20 aviona sa više od 30 pilota, a ne deset aviona kao što je sada slučaj.