Mihajlović: Licemerne izjave Dragana Šutanovca o vladi

Vesti 07. okt. 201720:03 > 20:09
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije - Mileta Mirčetić

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da bi bilo dobro da je Vlada Srbije koju je vodila Demokratska stranka imala toliko poražavajuće rezultate kakve, po oceni lidera demokrata Dragana Šutanovca, ima ova vlada u prvih 100 dana rada.

„Da je DS imala tako ‘poražavajuće’ rezultate u vreme dok je vladala, kao što Šutanovac ocenjuje rezultate ove Vlade u prvih 100 dana, danas se ne bismo bavili završetkom Koridora 10, niti bismo na Koridoru 11 spajali puteve koje su oni gradili iz njive u njivu. I zato možete da kritikujete i vređate koliko hoćete, ali mi rezultate imamo i njih vide svi“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je u saopštenju navela da je samo u prvih 100 dana ove vlade pušteno u saobraćaj 30 kilometara auto-puta na Koridoru 10, „dva puta više nego što su Vlade DS-a umele da urade za celu godinu“.

„Završena je rekonstrukcija 35 kilometara barske pruge, dok u vreme DS-a godišnje nijedan kilometar pruga nije obnavljan. Upravo zato što smo završavali projekte koje oni nisu, u poslednje tri godine imamo 15 miliona više vozila na našim auto-putevima“, rekla je Mihajlovićeva.

Predsednik DS, kako je dodala, danas napada Vladu što je rast BDP-a projektovan na 2,5 odsto niži od planiranog, ali mu nije smetalo kad je Srbija bila u recesiji ili je rast bio manji od jedan odsto BDP, kao što je bio slučaj dok je bio ministar u Vladi Mirka Cvetkovića.

 „Danas je Šutanovac zabrinut za visinu javnog duga i vraćanje kamata, ali se nije bunio kad se Vlada koju je vodila DS zaduživala ne pitajući za visinu kamate, niti kad su plaćani penali na kredite za infrastrukturu, zato što su zajmovi uzeti, a da nisu završeni ni projekti, ni eksproprijacija“, rekla je članica Predsedništva SNS.

Prema njenim rečima, posebno je licemerno da predsednik Demokratske stranke kaže da tu stranku najviše muči rodna ravnopravnost i da su očekivali promene kad Srbija dobije premijerku „da će žene imati iste mogućnosti zapošljavanja kao muškarci, iste plate za isti posao, a one i dalje moraju da odgovaraju da li planiraju proširenje porodice“.

„Da ih rodna ravnopravnost iskreno zanima, verovatno bi Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost bilo već osnovano na predlog Mirka Cvetkovića, a ne Aleksandra Vučića kao premijera i verovatno bi dok su bili na vlasti predložili zakon o rodnoj ravnopravnosti koji zabranjuje da se žene na razgovoru za posao pitaju za planiranje porodice ili propisuje da žene moraju biti više zastupljene u upravnim i nadzornim odborima“, rekla je Mihajlovićeva.

Šutanovac je naveo da je vlada Ane Brnabić u prvih 100 dana ostvarila poražavajuće rezultate, da zemlja „nastavlja da propada“ i da „po svim statistikama zaostaje čak i za zemljama u regionu“.