Sto dana Vlade Srbije – od gej premijerke do tetke u Kanadi

Vesti 07. okt. 201718:49 > 18:53
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Vlada premijerke Ane Brnabić, peta naprednjačka Vlada, danas navršava 100 dana rada. Za to vreme, usvojeno je više nacrta zakona, održano je 17 sednica, a ovaj prvi tromesečni period će se pamtiti i po brojnim aferama.

I pre polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije, Ana Brnabić je bila atraktivna tema u domaćim i svetskim medijima. Stranci su o njoj pisali kao o prvoj gej premijerki u ovom delu Evrope, dok su analitičari i opozicija upozoravali da će nova vlada biti samo servis Aleksandra Vučića, dok će Brnabić u njoj biti samo „ukras“. Na svoj račun, umela je da se našali i sama premijerka.

„Je l’ sve bilo ok sa fotografisanjem, je l’ se video predsednik od mene, Je l’ se video?“, rekla je tada Brnabić.

Vremena u zemlji međutim nisu za šalu, pa su premijerku već na samom početku mandata dočekali štrajkovi radnika fabrika Goša i u Fijat. U pregovorima oko Fijata Brnabić je lično učestvovala.

 „Drago mi je da kažem da je sastanak bio uspešan i da je sutra radni dan i da sutra u 12 popodne krećemo pregovore sa Fiatom u Vladi republike Srbije“, rekla je premijerka.

Pregovori su završeni uspešno. Sa Gošom su stvari išle nešto teže, ali je i taj štrajk posle nekoliko meseci obustavljen.

Prvi premijerkini dani u Nemanjinoj 11 pamtiće se i po aferi „stenogram“. Ubrzo nakon što je za časopis Blumberg izjavila da Srbija između Rusije i Evropske Unije bira Evropu, transkript tog intervjua završio je na stolu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina. Odnela ga je sama Ana, kako bi demantovala Blumberg.

Desetak dana kasnije, ponovo o evropskom putu kao prioritetu.

„EU je strateški partner Srbije i Vlada Srbije uvek ima jednu i jasnu poruku – Evropska unija je cilj prema kome idemo. Rusija je naš prijatelj i ekonomskim partner i nema ničeg više u tom odnosu osim toga“, rekla je.

Iako je još pre nego što je stupila na dužnost, predsednik Aleksandar Vučić najavljivao da će se Brnabić više baviti ekonomskim pitanjima, dok će Ivica Dačić voditi politički deo, Brnabić je učestvovala u nizu diplomatskih aktivnosti. Zaoštrene odnose sa Hrvatskom međutim nije uspela da reši, a nije učestvovala ni u rešavanju krize sa Makedonijom, iako se sa premijerom Zoranom Zaevim sastala nekoliko puta.

Na početku mandata, kao prioritet najavila je modernizaciju i digitalizaciju, ali su se tokom mandata nametnule druge teme. Jedna od tih su i sukobi unutar same Vlade. Glavna akterka sukoba – ministarka Zorana Mihajlović – prvo sa ministrom Zoranom Đorđevićem oko Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a onda i sa ministrom Aleksandrom Vulinom oko afere „tetka“.

Otkriće KRIK-a da je Vulin kupio stan novcem ženine tetke iz Kanade, još je nešto po čemu će se pamtiti aktuelna Vlada. Dok je Mihajlović zauzela stav da slučaj treba ispitati, premijerka je ostala uzdržana.

 Još jedna tema aktuelna tokom prvih 100 dana, bio je i odnos Vlade prema medijima. Ugašen je nedeljnik Vranjske, a brojna javna glasila udružila su se u protestu protiv „medijskog mraka“. Premijerka međutim ne vidi razlog za protest.

„Mi odgovaramo na pitanja svih medija, kao što vidite šaljemo pozive za pres konferencije svim medijima. I nikada nismo nedostupni za razgovor ili za neki odgovor“, kazala je premijerka.

Jasan stav Brnabić je zauzela po pitanju prava LGBT osoba, pa će tako ostati upamćena kao prvi srpski predsednik Vlade koji je učestvovao na Paradi ponosa.

Brojni krtičari i dalje stoje pri stavu da je predsednik Vučić samo vešto iskoristio seksualnu orijentaciju premijerke da bi prikupio dodatne poene na Zapadu, a da je tokom prvih 100 dana, sama Brnabić opravdala status Vučićevog poslušnika, koji je stekla i pre stupanja na dužnost.

O postignutim rezultatima, sama će govoriti 14. oktobra, kada će saopštiti i koliko će biti povećane plate i penzije u javnom sektoru.