SDS poziva opoziciju na dogovor oko ključnih izbornih uslova

Vesti 07. okt. 201713:37 > 13:50
Podeli:
Izvor: N1

Socijaldemokratska stranka pozvala je sve opozicione partije da se zajednički dogovore oko ključnih izbornih uslova, koji se u formi zahteva moraju postaviti aktuelnoj vlasti i važiti za sve buduće izbore.

„Sve istinski opozicione stranke, bez obzira na to koju ideologiju zastupaju, moraju zajedno da se dogovore oko osnovnih izbornih, a time i demokratskih principa, koje će svom snagom i do kraja braniti nezavisno od koalicija u kojima će nastupati na izborima“, naveo je SDS. 

Ta stranka je u saopštenju navela i da je „bez obzira na političke razlike, borba za fer i poštene izbore ono u čemu moramo biti jedinstveni“ 

„Pitanje političkih okolnosti u kojima se odvijaju izbori nije tehničko i ne sme biti upotrebljeno za međusobno nadmetanje opozicionih stranaka za pravo prvenstva u postavljanju tih uslova, jer je to osnovno pitanje opstanka demokratije u svakoj zemlji“, naveo je SDS. 

SDS Borisa Tadića je ocenila i da „opozicione stranke danas u Srbiji nemaju šansu da smene ovaj pogubni režim ukoliko su ne deluju jedinstveno“. 

„Zato je od ključnog značaja da postavljanje izbornih uslova bude odraz i jedinstva opozicije, a ne da to biva zloupotrebljeno u svrhu pozicioniranja određenih stranaka“, naveo je SDS 

Ta stranka smatra i da „snagu opozicije možemo pokazati samo pobedom nad ovim režimom, a svako nadmetanje unutar opozicije je pokazivanje upravo slabosti“. 

U centru Beograda sinoć je održan skup Pokreta slobodnih građana, sa koga je od vlasti zatraženo da obezbedi održavanje fer, poštenih i slobodnih izbora – za predstojeće gradske izbore i postavljeno pet zahteva da to i bude urađeno. Zahteve je pročitao advokat Vladimir Gajić istakavši da su ih dogovorili Vuk Jeremić, u ime inicijativnog odbora Narodne stranke, i PSG Saše Jankovića. 

Tom skupu su prisustvovali Tadić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Balša Božović i poslanik iz Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović.