Iseljena porodica Petrović, SNS skupila pomoć za stanarinu

Vesti 06. okt 201719:18 > 19:23
N1

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Vračar saopštio je da je organizovao prikupljanje priloga za pomoć porodici Petrović, koja je iseljena iz stana u Njegoševoj ulici u Beogradu, i da je prikupljeno dovoljno novca da se plati jednogodišnja stanarina.

Dobrila Petrović i njena ćerka Snežana sa dvoje maloletne dece od 5 godina i 11 meseci u četvrtak uveče su prinudno iseljeni iz stana u Njegoševoj ulici u Beogradu. Njihovom iseljenju protivilo se više desetina okupljenih građana, ali su Petrovići na kraju morali na ulicu.

Na vratima stana u Njegoševoj 65 brava je zamenjena. Dve žene imaju osam dana da iz njega iznesu svoje stvari.

„Imala sam sat vremena da spakujem svoj život od 68 godina u jedan kofer, da izađem napolje, da ostavim sudske izvršitelje i momke koji pakuju moje stvari“, rekla je Dobrila Petrović.

Iseljavanju je prisustvovalo i pedeset policajaca i dvoje socijalnih radnika. Oni su samo pitali da li deca imaju gde da spavaju.

„Da sam se izjasnila da nemam gde da smestim svoju decu, što bi trebalo da se izjasnim da bi mi država pomogla da me negde smesti, oni bi meni decu odveli u neko prihvatilište i to bez mene, da kao zbrinu decu. Znači država je mene ucenila da ja nemam prava da se borim, da tražim neki smeštaj za mene jer će mi u protivnom oduzeti decu“, izjavila je Snežana Petrović.

Majka i ćerka su, uz podršku malobrojnih građana, pravdu potražile na protestu ispred Opštine „Vračar“.

„Došli smo da tražimo naša dva stana da nam se vrate jer smo mi dva stana putem opštine Vračar dali za ovaj jedan. To je bilo 1945. godine, pre 72 godine“, rekla je Dobrila Petrović.

 „Sve je bilo još u redu do 2006. Tada moj suprug umire i cela porodica umire. Mi nemamo pravo više tu da živimo zato što je moj suprug umro“, rekla je Snežana.

Iz Opštine Vračar prosleđuju papir da je stan u privatnoj svojini i da nikada nije bio u stambenom fondu te opštine. Maja Nešić iz Udruženja zaštićenih stanara poziva državu da iznese istinu.

„Bilo je u fondu za razmenu, znači ne mogu da kažu da nisu u potpunosti upoznati, ne mogu da se ograđuju od činjenice koju treba izreći u javnosti – da, u to vreme su postojala stanarska prava, ugovori su se sklapali pod nadležnošću opštine“, rekla je Nešić.

A na pitanje načelnici uprave ima li načina da se porodici pomogne….

„Opština nema zakonsku mogućnost od 2011. godine, kad je donet zakon o javnoj svojini više da dodeljuje stanove. To je sada u nadležnosti Grada Beograda“, izjavila je Gordana Basta, načelnik Uprave GO „Vračar“.

Porodici Petrović stanarsko pravo je nezakonito ukinuto, tvrdi Nešić, uz obrazloženje da je bilo brojnih zloupotreba i neujednačene primene prava.

„Pravo mora biti jedno za sve. Mora da se ujednači sudska praksa kada je u pitanju ova situacija. Ja tvrdim da gospođa ima pravo da ostane u tom stanu i da će neka naredna presuda biti u njenu korist, zato što je takav stav zauzeo Ustavni sud Srbije koji je vrhovna instanca kod nas“, rekla je Nešić.

Pogledajte prilog Jelene Petrović: