Gusta agenda na Andrićevom vencu – Srbi s Kosova i Pupovac

Vesti 06. okt. 201719:11 > 19:17
Podeli:
Izvor: N1

Ovog 6. oktobra, gusta agenda na Andrićevom vencu... U fokusu razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih gostiju u Predsedništvu - predstojeći lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, ali i pitanje odnosa Hrvatske i Srbije.

Na razgovor kod predsednika Srbije, prvi su se uputili predstavnici Srba sa Kosova i to u danu kada od ministra spoljnih poslova Kosova stiže poruka: Priština samo zarad dijaloga sa Beogradom, možda odustane od zahteva za članstvo u UNESKO.

„Mi smo napravili mnogo ustupaka, ne zbog sopstvenog neznanja, već da bismo pomogli Srbiji da dođe do pomirenja i to ne treba zaboraviti. Čak je i naša odluka da se povučemo pred potvrdu prijema u Interpol bila jasni pokazatelj da mi pomažemo proces dijaloga a mi sada ozbiljno razmatramo mogućnost da ne tražimo članstvu u UNESKO“, izjavio je Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova Kosova.

„Članstvo nije moguće sve da ga želi Pacoli ili bilo ko drugi“, izričit je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodaje – sve više sazrevaju međunarodne okolnosti u kojima to postaje jasno, ne samo Srbiji.

„Je l’ to onaj isti Pacoli koji je pre nekoliko dana rekao da oni imaju većinu za glasanje u UNESCO, koji je tvrdio da imaju 15 novih država, pa sada kada se ispostavilo da to nije bilo istina – sada izmišlja neke nove razloge očigledno? Nije dobro da se mimo dijaloga i bez dogovora pokušava članstvo u međunarodnim organizacijama, posebno jer pokrajnama nije mesto u međunarodnim organizacijama“, kaže Đurić.

Na dnevnom redu i lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, koji slede 22.oktobara. Srpska lista ohrabrena je podrškom Aleksandra Vučića, čija je poruka da treba sprečiti pokušaje razbijanja jedinstva, jer – kaže Vučić – pitanje jedinstva Srba je pitanje opstanka na KiM.

 „Uvek kada dođemo u Beograd, imamo prevelike zahteve ili molbe za našu državu i uvek smo nailazili na veliko razumevanje, a danas je Aleksandar Vučić imao samo jednu molibu za nas: budite jedinstveni i bićemo jedinstveni. 22. oktobra pokazaćemo jedinstvo“, izjavio je Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice.

Svoj termin u Predsedništvu imao je i predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac. Izjava za medije nije bilo, tek u kratkom saopštenju se navodi: Vučić pozdravlja inicijativu za obnovu Srpskog doma u Vukovaru i Srpskog centra u Kninu, obećava dva miliona evra pomoći i spreman je da o odnosu Srbije i Hrvatske razgovara sa hrvatskim zvaničnicima.