"Patrijarhalno vaspitanje uzrok neprepoznavanja nasilja"

Vesti 06. okt. 201718:09 > 18:10
Podeli:
Izvor: N1

Svaki četvrti mladić i deseta devojka u Srbiji misle da jedan šamar nije nasilje - to je, između ostalog, pokazalo istraživanje o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju među mladima koje je nedavno, u 10 gradova u Srbiji, sproveo Autonomni ženski centar u okviru kampanje “Mogu da neću. Ljubav nije nasilje”.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra gostujući u Danu uživo rekla da je taj podatak posledica činjenice da mladi u Srbiji jednostavno ne prepoznaju nasilje i šta sve to spada u nasilje, barem dok ono ne postane prepoznatljivo, fizičko nasilje.

„Mladi, pa ni odrasli, ne umeju da prepoznaju nasilje. Mladi se vaspitavaju na način koji jedan šamar ne prepoznaje kao nasilje“, rekla je Pavlović, koja je i vršnjačka edukatorka na ovom projektu.

Devojčice, osim toga, i kada prepoznaju nasilje, o tome razgovaraju pretežno sa svojim drugaricama.

„One ne prepoznaju institucije – ni školu ni roditelje, kao stranu kojoj treba da se obrate… Devojčice dele probleme, ali ne znaju da pronađu put kako da izađu iz toga“, kaže Pavlović.

Prema istraživanju Autonomnog ženskog centra, vulgarni komentari upućeni devojkama su prihvatljivi za svakog trećeg mladića i za svaku desetu devojku, jer se seksualno uznemiravanje shvata kao deo šale.

 Na pitanje zašto se razlikuju stavovi dečaka i devojčica o nasilju, Pavlović kaže da se devojčice osetljivije na nasilje, jer su najčešće one te koje su tom nasilju izložene.

„Devojčice su češće izložene tom nasilju i one najbolje znaju kakve su posledice toga. One ga, iz ličnih iskustava, bolje prepoznaju, iako ne umeju da imenuju da li je to nasilni obrazac“, rekla je Pavlović.

O tome ko su krivci za toliku toleranciju nasilja među mladima, Pavlović kaže da su krivci svi oni koje prenose patrijarhalni model vaspitanja.

„Krivci su svi oni koji prenose patrijarhalne vrednosti ponašanja i socijalizacije, a tu smo svi mi, pojedinci, roditelji, država, koja ima najveće moći da promeni taj način na koji socijalizujemo decu, ali i mediji“, rekla je Pavlović i dodala da do dece dolaze sve priče o kojima se piše, pogotovo u tabloidima, a koje podstiču ili opravdavaju nasilje.

Prema njenim rečima, na radionicama koje organizuju u školama, često se mogu čuti izjave devojčica koje daju primere kako se u njihovim porodicama uči da se trpi nasilje. „Pa im se tako kaže: ‘ako ja trpim, ako je moja mama trpela, ako je baka trpela, trpi i ti, zašto ti moraš da menjaš svet'“, istakla je Pavlović.

Na pitanje da li je kažnjavanje odgovornih za nasilje adekvatna mera, Pavlović kaže da sankcije mogu biti adekvatna mera, ali da one „neće dugoročnije promeniti stav o nasilju“.

„Sankcije su uvek tu kad se već nešto desi. Sankcije mogu biti adekvatna mera ali neće dugoročnije promeniti stav…Moramo od malena menjati stavove dece“, rekla je.

Više o vršnjačkom i partnerkom nasilju pogledajte u gostovanju u Danu uživo: