Postoje li novi dokazi o ubistvu gardista na Topčideru?

Vesti 05. okt 201718:42 > 18:54
Podeli:
Izvor: N1

Pravni zastupnici podorica ubijenih gardista kažu da su poslednje detalje iz istrage, o navodno podmetnutim dokazima, saznali prošle godine, od tada premijera Srbije Aleksandra Vučića. On, međutim, nije sasvim siguran šta im je tačno rekao, ali tvrdi da je sa njima podelio saznanja službi.

Postoje li novi dokazi ili saznaja koja bi, trinaest godina posle smrti Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, njihove porodice približile istini o smrti njihovih sinova, gardista koji su stradali u tada tajnom vojnom objektu Karaš?

Roditelji nastradalih gardista kažu da su prethodnih godina čuli mnogo verzija šta se 5. oktobra 2004. godine desilo u objektu Karaš, koji su obezbeđivali njihovi sinovi.

Razrešenje istrage, prema rečima roditelja, obećali su mnogi. Poslednji, sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Malo su nam podosta obećali, sadašnji predsednik, međutim, godina dana, a mi i dalje ne znamo šta se radi u Tužilaštvu”, kaže Janko Jakovljević, otac ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića.

“Tražimo ponovo da idemo kod Vučića, a i Brnabićke, da nam objasne hoće li da se radi nešto ili neće”, poručuje Petar Milovanović, otac ubijenog gardiste Dražena Milovanovića.

Pravn zastupnik porodica Predrag Simić prvi put je izneo u javnost, ono što im je, kako tvrde, Vučić rekao na sastanku 8. decembra 2016.

“Tadašnji premijer Vučić je decidno rekao da je prekinut zavet ćutanja u Vojsci da je progovorio jedan visoki oficir i da je tada saopšteno da su te parafinske rukavice podmetnute vojnicima”, tvrdi Simić.

Predsednik kaže da se ne seća šta je tačno rekao. “Ne znam da li sam im rekao da su podmetnute ili da se ne poklapaju dokazi ili da su drugačiji, mislim da sam im govorio ono do čega su službe došle, ne kao gotovu stvar, već do čega su službe uspele da dođu. Tako da će nadležni organi time da se bave svakako”, uveren je Vučić.

Nadležna je i državna komisija, čije je formiranje najavljeno krajem prošle godine. Međutim porodični advokat Aleksandar Đorđević, koji je njen član, kaže da, od januara 2017. kada je formiranje trebalo da počne, nikada nije pozvan ni na jedan sastanak.

“Komisija faktički, formalno je formirana, ali nikada nije zaživela, mi smo dobili uveravanja da će do Božića ove godine, Vlada predložiti svoje članove, naravno, to nikada nisu uradili”, kaže on.

Ali, sudeći prema rečima Vučića, komisija je počela da radi i pre Božića, još u decembru 2016. kada je, kako Vučić kaže, bila pod pritiskom zbog pozivanja Vuka Jeremića na saslušanje u policiju.

“Podsetiću vas na predizbornu kampanju, kada je komisija krenula da radi svoj posao, kada su državni organi Srbije krenuli da rade svoj posao, rekli ste vi novinari, kada se pozove onaj koji je prvi javio da su gardisti stradali, rekli ste – ‘Aha! pritisak, jer je ozbiljan kandidat’, a bio je toliko ozbiljan kandidat da je dobio jedanaest puta manje glasova”, naveo je Vučić.

Smrt dovojice gardista do sada su istraživale vojna komisija koja je tvrdi da su vojnici stradali u međusobnom obračunu i da je Dragan Jakovljević izvršio samoubistvo.

Nezavisna komisija koju je vodio advokat Božo Prelević utvrdila je da ih je ubila treća osoba. Tu tezu izneli su i forenzičari FBI, a potvrdilo i nezavisno veštačenje koje je obavio američki forenzičar Ljubiša Dragović.