Jovanović: Peti oktobar nije mit, već pobeda miliona ljudi

Vesti 05. okt. 201715:55 > 15:56
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da 5. oktobar 2000. godine nije bio mit već pobeda miliona ljudi u Srbiji koji su telima rešili da brane izbornu pobedu.

„Danas pričati o 5. oktobru, a zaboraviti da je kontrarevolucija izvedena 12. marta ubistvom premijera Zorana Đinđića, mogu samo oni koji namerno falsifikuju istinu. Vreme posle 2004. godine bilo je vreme organizovanog poništavanja vrednosti na kojima su građani Srbije pobedili 5. oktobra i poništavanja opredeljenja da se Srbija uređuje na principima modernizacije, podizanja njene konkurentnosti, dinamičnosti, tržišnih reformi i evroatlantskih integracija“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je dodao da oni koji danas, sa 20 godina zakašnjenja, kao političari shvataju vrednosti na kojima je izveden 5. oktobar, ne bi ni imali priliku za tu naknadnu pamet da nije bilo tog datuma, ali da je problem u tome što je Srbiji danas potrebna politika za 2017. godinu a ne „tih priznanja današnje vlasti koliko su grešili“.

„Srbija je danas, posle toliko godina, zemlja koja je ponovo dužna svetu kao i u vreme kad je srušen Milošević, a obrazovanje, čija je reforma pokrenuta 2001. godine, ponovo je vraćeno na margine sa kojih Srbija neće mrdnuti bez nove obrazovane generacije. U EU nas vodi vlast koja je pre podne radostna zbog poraza 5. oktobra, a popodne miloševićevski svadljiva. Ekonomija nam je kombinacija društvene svojine i večitog zaduživanja“, dodao je on.